Европа, Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган поиска Европейския съюз да поднови преговорите за членство на Турция в ЕС. Това се случва в навечерието на срещата на върха, фокусирана върху нахлуването на Русия в Украйна.

Коментарите на турския президент идват, след като войната в Украйна позволи на Анкара да се върне на международната сцена, предлагайки услугите си като посредник в конфликта.

„Очакваме ЕС да отвори бързо главите на преговорите за членство и да започне преговори за митнически съюз, без да се поддава на цинични изчисления“, каза Ердоган след разговори с гостуващия холандски премиер Марк Рюте.

Преговорите за присъединяването на Турция към 27-членния ЕС, които започнаха през 2005 г., бяха в застой през последните години. Причината беше напрежението между двете страни. ЕС обвини Турция, че се отдалечава от върховенството на закона и други ценности, въз основа на които блокът е основан. Отношенията между Турция и ЕС се влошиха рязко след опита за преврат през юли 2016 г. ЕС често критикува репресиите и атаките срещу свободата на словото, последвали неуспешния преврат. При него бяха арестувани десетки хиляди хора, включително журналисти.

ЕС и Турция се договориха през март 2016 г. за сделка на стойност милиарди евро. Турция трябваше да приеме мигранти в замяна на либерализация на визовия режим, която все още не е въведена за турците.

Държавните и правителствени ръководители на ЕС ще се срещнат в сряда в Брюксел за среща на върха, насочена към справяне с последствията от руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

НАТО също ще проведе кризисна среща на върха за Украйна в четвъртък.

През последната седмица и половина турският президент беше домакин на разговори с четирима лидери на ЕС и НАТО.

Съюзник на Киев и член на НАТО, Турция се опитва от началото на кризата в Украйна да посредничи между Русия и Украйна. Но същевременно отказва да застане зад западните санкции срещу Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук