По време на посещение в Киев турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще продължи да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

„Аз още веднъж уверих Порошенко, че Турция продължава да поддържа суверенитета на Украйна, териториалната й цялост, включително и Крим, както и политическата консолидация”, подчерта Ердоган на 9 октомври на съвместна пресконференция с неговия украински колега Петро Порошенко.

По време на срещата между двамата лидери са били договорени общи действия в сферата на сигурността в черноморския регион. Часове по-рано НАТО, от което Турция е част, а Украйна има желание за присъединяване, обяви, че ще засили присъствието си в черноморския регион с още войници, самолети и кораби. Причината е засилващото се влияние на Русия след окупацията на Крим.

Украинският президент каза на пресконференцията, че тричасовите му разговори с Ердоган „дават основание за оптимизъм за развитието на двустранното сътрудничество във всички сфери”.

Ердоган заяви, че двете страни са се договорили за целта да се увеличи обемът на двустранната търговия от 3,8 млрд. до 10 млрд. долара годишно „колкото е възможно по-бързо”.

Споразуменията, подписани по време на посещението, включват споразумения за защита на инвестициите и избягване на двойното данъчно облагане, както и план за развитие на украинско-турските отношения през 2019г.

След Украйна турският президент замина за Сърбия. Той пристигна малко преди полунощ на летището в Белград, където бе посрещнат от колегата си Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!