Сирия, джихадисти, кюрди

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган очаква до няколко месеца в Сирия да бъде създадена „зона за сигурност“.

Това става успоредно с изтеглянето на американските войски от Сирия.

Американският президент Доналд Тръмп предложи създаване на 30-километрова зона за сигурност по протежение на границата, но не уточни кой ще я създаде, охранява или поема разходите за съществуването ѝ, нито пък къде точно ще бъде разположена.

В излъчвано по телевизията обръщение Ердоган каза:

“Ние очакваме обещанието за зона за сигурност, буферна зона, чиято цел е да защити нашата страна от терористи, да бъде изпълнено до няколко месеца. В противен случай ние ще я създадем сами.“

Турция настоява за 32-километрова зона, която ще държи встрани от нейната граница кюрдската милиция „Отреди за защита на населението“, която според Анкара е терористична организация.

ОЗН са смятани от САЩ за ефективна наземна сила в битката срещу джихадистите от „Ислямска държава“. Но Турция настоява, че ОЗН са продължение на забранената от закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

От няколко месеца Анкара заплашва да предприеме офанзива в Северна Сирия и да изтласка оттам подкрепяните от САЩ кюрдски бойци. Но Ердоган засега отложи тези планове, след като Тръмп изненадващо обяви през декември изтеглянето на американските войски от Сирия. Това решение беше приветствано от турските власти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук