Бойко Борисов, Реджеп Ердоган
на снимката: премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган, в началото на срещата си с премиера Бойко Борисов,  обяви, че идва в София в петък. В последствие обаче той изненадващо се отметна.

Причината за изненадващата промяна е нарасналото напрежение между Турция и Гърция. Поводът за това е информация в турски медии за двама загинали мигранти при сблъсъците на границата между двете страни.

Срещата на четири очи между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган се проведе в президентския дворец „Бештепе“ в Анкара.

На пресконференция след срещата, турският президент каза, че приоритетна тема на разговорите е била ситуацията в Сирия.

„Благодаря на Борисов за солидарността. 1,5 млн. души напуснаха домовете си и са в Идлиб, чакат на границата“, посочи Ердоган и допълни: „Обсъдихме и безотговорността на някои страни членки на ЕС по този въпрос. Преди време бях казал, че ако няма справедлива подялба с бежанците, ще отворя границите. Не намери обаче отговори очакването ни този товар да бъде споделен“.

Ердоган обвини ЕС в „двойни стандарти”.

„Някои от най-видните страни в ЕС и днес критикуват отношението с бежанците. Къде е справедливата подялба на товара с бежанците, ние ли да го поемем? И без това похарчихме над 40 млрд. евро. Обещахте че ще отпуснете 6 млрд. евро и тези пари нямаше да са към нашия бюджет, а към неправителствените организации. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате. Ние тези пари вече не ги искаме. Ще намерим тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция“.

Ердоган посочи, че не подкрепя мерките, предприети от Гърция.

„Бежанците и мигрантите са свободни да изберат друга страна, където биха искали да пребивават. Тук не става въпрос за локални закони, невъзможно е насилственото задържане на тези хора. Тези хора със своята свободна воля напускат нашата страна. Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а един е тежко ранен. Убийството на двама бежанци влоши още повече положението. Те (гърците) нямат никакво уважение към международния закон за бежанците. Турция от 9 години насам гледа тези бежанци, храни ги и сигурно си мислите, че Турция ще поеме отговорност за още 19 години, но такъв процес вече няма, не съществува“.

От своя страна Боррисов благодари на Ердоган, че Турция „твърдо спазва споразумението с ЕС”.

Това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно, така че го препотвърдихме този ангажимент. Дотук добре“, посочи той.

Бойко Борисов отбеляза, че е положил много усилия „да направим тристранна среща в София“.

„Винаги съм разчитал на мъдростта на колегите. Получихме информация за убити мигранти, някои мои колеги не се сдържат да си пускат в мрежите становища. Президентът на Турция беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с гръцкия премиер Мицотакис охлади моето желание да стане тази среща“.

„Аз обаче съм убеден, че рано или късно трябва да проведем такава среща. Още не всички сме узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава“, отбеляза той.

Борисов каза още:

„Благодаря на президента, че прие поканата, но и той ме разбра, че не може тази среща да мине без гръцкия колега. Г-н президент, наполовина свършихме работа, но при нашите отношения, които са за пример, може нещата да се получат“.

Междувременно говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас отхвърли твърденията на Турция, че има убити мигранти на границата между двете страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!