Реджеп Ердоган турция
Реджеп Ердоган.

Нова доза напрежение в отношенията между Турция и Кипър. Реджеп Ердоган пристига в града-призрак Вароша в Северен Кипър, където ще участва в тържествата по случай 37-ата годишнина от обявяването на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Турският президент пристига на острова, придружаван от лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели и осем министри, и ще бъде посрещнат не само тържествено, но и с протести от кипърски турци и кипърски гърци.

Турският президент ще присъства на военния парад в чест на т. нар. „Ден на републиката” и ще открие новата Спешна болница в северната част на Никозия, чието изграждане бе финансирано от Турция.

Най-спорният момент в празничната програма на Ердоган е отиването му на „пикник” в града-призрак Вароша, част от който Анкара и кипърско-турското ръководство отвориха за посетители в началото на октомври, за първи път след 46 години.

Присъствието на президента на Турция в тържествата и посещението му в затворената част на Фамагуста са „безпрецедентна провокация“ заявиха властите в Кипър.

„Никозия смята за безпрецедентно предизвикателство планираното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в самопровъзгласената Турска република Северен Кипър  и планираното му посещение във Вароша, разположен в буферната зона на острова на бившата курортна зона район на Фамагуста, откъдето кипърските гърци бяха изгонени преди 46 години“, се казва в официалното изявление на кабинета на президента на Република Кипър Никос Анастасиадис, което беше разпространено в събота.

Според кипърските власти тези планове на Ердоган „подкопават усилията на генералния секретар на ООН“ Антониу Гутериш да свика неформална петстранна среща по кипърско урегулиране и „не допринасят за създаването на благоприятна, положителна атмосфера за възобновяване на преговорите“ за разрешаване на въпроса за разделения остров.

„Присъствието на турския президент на честването на 37-ата годишнина от провъзгласяването на псевдодържавата, както и посещението му в обсадения град Фамагуста, е безпрецедентно предизвикателство и напълно противоречи на резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на ООН“, се казва в изявлението.

Европейската комисия в изявление в петък отново настоятелно призова Турция да спазва резолюциите на ООН за Вароша.

„Пикникът във Вароша” предизвика гневна реакция в двете части на разделения остров. Близо 70 кипърско-гръцки и кипърско-турски партии, синдикати, неправителствени организации призоваха в съвместна декларация Анкара да прекрати действията си във Вароша. Днес са насрочени два протеста на кипърски турци и кипърски гърци.

Кипър е разделен по етнически признак от въоръжената инвазия на Турция през 1974 г., провокирана от държавен преврат от поддръжници на анексирането на острова към Гърция.

В резултат на военните действия приблизително 37% от територията, на която през 1983 г. се формира самопровъзгласилата се ТРСК, беше под турски контрол. Южната част на острова остава под контрола на Република Кипър, обитавана главно от кипърски гърци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук