Володимир Зеленски, Реджеп Ердоган
на снимката: президентите на Украйна и Турция - Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган

Турция не признава анексирането на Крим от Русия и ще продължи да защитава правата на кримските татари.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган на съвместна пресконференция с украинския си колега Владимир Зеленски, който е в Анкара на официално посещение.

„Днес потвърдих, че Турция винаги ще подкрепя независимостта на Украйна. Турция не призна и няма да признае анексията на Крим. Кримските татари са важен елемент на отношенията между нашите държави. Ще продължим да разглеждаме нашия приоритет за защита правата на кримските татари, запазване на тяхната национална идентичност”, каза Ердоган.

Според него Турция се надява на бърз край на конфликта в източна Украйна.

„Ние подкрепяме процеса в Минск и мисията на ОССЕ, в която има турски дипломати. Вчера научихме, че четирима военнослужещи са убити в Източна Украйна. Изказвам съболезнования на президента на Украйна и нейния народ“, добави турският президент.

От своя страна новият украински президент Володим Зеленски предложи на турския си колега Турция да участва във възстановяването на инфраструктурата на Донбас.

„Поканих Турция да участва във възстановяването на инфраструктурни обекти в Източна Украйна. Очакваме активното участие на Турция в международния форум за възстановяване на Донбас, който планираме да проведем тази есен в Мариупол“, каза Зеленски на съвместен брифинг с Ердоган след срещата на двамата лидери.

Украинският президент изрази надеждата си връзките между Украйна и Турция да се засилват.

В разговора със Зеленски Реджеп Тайип Ердоган призова за финализиране на преговорите между Киев и Анкара за споразумение за свободна търговия.

Ердоган подчерта, че със Зеленски са обсъдили всички аспекти на турско-украинските отношения и че са набелязали стъпките, които трябва да се направят по пътя към сътрудничеството в сферата на търговията и икономиката. Зеленски също така покани Ердоган да посети Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!