На снимката: президентите на Турция и Украйна - Реджеп Ердоган /л/ и Володимир Зеленски

Анкара не признава за законно анексирането на Крим и подкрепата й за суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще продължи, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция заедно с украинския си колега Володимир Зеленски. Турция наблюдава положението на татарските турци в Крим и ще продължи да ги подкрепя с украинските власти, добави Ердоган.

Украйна и Турция имат намерение да увеличат двустранната търговия до 10 милиарда долара годишно, обяви украинският президент Зеленски след двустранните преговори с турския си колега.

„Имаме амбициозна цел – да постигнем двустранна търговия до 10 милиарда долара“, каза той.

По време на срещата политиците са обсъдили редица теми, включително сътрудничеството в сферата на търговията и инвестициите, информира ТАСС.

В момента двустранната търговия е около 4 милиарда долара, което означава, че намерението е тя да бъде увеличена с 2,5 пъти. Президентите на Турция и Украйна подписаха в Киев редица споразумения. Подписването беше излъчено на живо от украински телевизионни канали.

Сключени бяха междуправителствени споразумения за военно-финансово сътрудничество, както и протокол за финансова помощ. Освен това беше подписан документ за взаимното признаване на шофьорските книжки и меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на предотвратяване на бедствия и извънредни ситуации, както и за отстраняване на последиците от тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!