Радев и Ердоган разговаряха на четири очи в Истанбул
Румен Радев и Реджеп Ердоган Снимка: Туитър /AK Parti

Стокообменът между България и Турция възлиза на 6 милиарда долара, но общата ни цел е да достигне $10 млрд. в най-кратък срок. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след среща днес в Истанбул с българския си колега Румен Радев. Държавният ни глава пристигна на работно посещения там по покана на Ердоган. 

Двамата президенти имаха разговор на четири очи в двореца „Вахдеттин“, след което дадоха съвместна пресконференция.

На срещата са били обсъдени редица въпроси, включително сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, транспортната свързаност между двете държави, предаде БТА.

Турският лидер посочи, че вътрешните министри на двете държави са обсъдили опазването на сигурността на общата ни граница.

„Сътрудничеството ни ще продължи да се развива със завършването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и особено с укрепването на инфраструктурата за контрол на храните“, подчерта Ердоган, цитиран от БТА.

По думите му Турция полагала усилия за опазването на общото културно наследство, с което е свързана инициативата за реставриране на Желязната църква в Истанбул.

„България и Турция са съседи в един много сложен регион. Сътрудничеството между България и Турция е важно за сигурността и стабилността в региона“, заяви Радев, като добави, че двете страни имат важно взаимноизгодно сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката, туризма и изтъкна значението на опазването на сигурността на общите граници.

Румен Радев подчерта, че Турция е сред водещите инвеститори в България.

Във връзка с кризата в Украйна Радев посочи, че войната в Украйна „променя вече и глобалните вериги за доставки“ и „днес единственият надежден сухопътен маршрут е през Турция и България“.

„Вече усещаме този факт чрез засиления трафик през нашите гранични контролно-пропусквателните пунктове. Заедно трябва да създадем мерки за повишаване на сигурността. За да имат успех нашите начинания е важно да имаме добре охранявана граница. Разбираме и трудностите, пред които е изправена Турция по отношение на миграцията“, каза българският президент.

„С президента Ердоган решително осъждаме всички прояви на тероризъм и ще продължим активно да си сътрудничим в борбата срещу тероризма“, добави Радев.

Той посочи, че България оценява усилията и приноса на Турция за разрешаване на конфликта в Украйна. Включително чрез споразумението за износ на зърно, както и по отношение на размяната на военнопленници между Украйна и Русия.

Още международни новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук