Реджеп Ердоган
на снимката: турският президент Тайип Ердоган

Турция ще предприеме всички необходими мерки, за да подкрепи подкрепяното от ООН законно правителство в Либия и да гарантира, че лоялните към превратаджията генерал Халифа Хафтар сили ще спрат атаките си, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в понеделник.

Той подчерта, че Анкара ще продължи дипломатическите усилия за осигуряване на стабилност в разкъсваната от конфликт страна.

Забележките на Ердоган дойдоха след конференцията в Берлин, проведена на 19 януари, с участието на големи международни участници за намиране на дипломатическо решение на либийската криза.

„Критичният момент тук е, че Хафтар трябва да спре агресивното си държане. От април Хафтар е страната, която нарушава всички сделки и атакува законното правителство “, каза Ердоган пред членове на турската преса, придружаващи го на връщане от Берлин към Турция. Той каза, че е споменал този въпрос по време на срещите в Берлин и никой от участниците участници не изразил възражение срещу него.

Ердоган също добави, че Турция е готова да предприеме необходимите мерки, ако силите на Хафтар не спазват своите ангажименти, подчертавайки, че Турция е изпълнила своите отговорности досега в намирането на дипломатическо решение за либийската криза.

Легитимното правителство на Либия е атакувано от Хафтар от миналия април, което отне живота на повече от 1000 души.

На 12 януари страните обявиха прекратяване на огъня в отговор на съвместен призив на Владимир Путин и Ердоган.

Но преговорите миналата седмица за постоянна сделка за прекратяване на огъня приключиха без споразумение, след като Хафтар напусна Москва, без да подпише споразумението.

В неделя Хафтар прие в Берлин да назначи членове на предложена от ООН военна комисия с петима членове от всяка страна, които да наблюдават прилагането на прекратяването на огъня.

Ердоган също засегна присъствието на турски войски в Либия и критиките на някои партии относно решението на Турция да предостави военна помощ на законното правителство на Либия.

Казвайки, че Турция е изпратила само екип от специалисти, които да обучават либийските военни, Ердоган добави: „От друга страна, Групата Вагнер има 2500 служители по сигурността тук (в Либия). Защо не се поставя този въпрос? Когато казваме това, не получаваме отговор. И не става дума само за Вагнер; там има също 5000 войници от Судан. В допълнение към това има войници от Чад и Нигер. Администрацията в Абу Даби взема от всякакви източници, които може да намери“.

Той добави, че тези, които идват от Судан, са наемници, а финансирането им се осигурява от ОАЕ. Освен това споменавайки военната подкрепа на Русия и ОАЕ на силите на Хафтар, Ердоган заяви, че Турция изрази очакването си за чувствителност по въпроса по време на преговорите в Берлин.

В отговор на мирните преговори в Либия Ердоган заяви, че Турция не може да принуди легитимното правителство да предприеме нищо, и че ако бъдат дадени обещания, те ще бъдат изпълнени.

„Сарадж е лидер, признат от Съвета за сигурност на САЩ. Хафтар няма такъв статус. По този въпрос, особено (германският канцлер Ангела) Меркел не предложи противоречиви твърдения. На такава маса този, който ни покани, е лидер на легитимно правителство, а другият е нелегитимен “, каза Ердоган, имайки предвид поканата на ПНС за военна помощ на Турция за Либия.

Ердоган също така подчертал, че Турция е предприела законни стъпки в парламента за получаване на мандат за действията на армията си в Либия, докато в Русия такива действия не са предприемани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!