Европарламентът гласува днес ЕК да има гарантирано право на достъп до всеки договор за доставка на газ, който е от значение за сигурността на снабдяването. Всяка държава от ЕС, изпаднала в криза на снабдяването с газ, ще може да поиска трансгранична помощ от съседите си по силата на нови правила за сътрудничество, които гласува ЕП.

Приоритет ще се дава на снабдяването с газ на домакинствата, централното отопление и на основни обществени услуги като болниците. Всяка държава членка ще може да задейства механизма на солидарност, за да избегне недостиг – криза.

Новите правила определят четири „рискови групи“ държави членки, които ще си сътрудничат и правят общи оценки на риска, ще имат съвместни превантивни и спешни мерки.

Определят се три кризисни състояния, нива на проблемно снабдяване с газ:  ранно предупреждение, тревога и извънредна ситуация. Държавите членки могат да обявят всяко едно от тях чрез информиране на ЕК и на компетентните органи в съответната рискова група и съседните държави.

Възлова мярка е гарантирането на прозрачност на договорите. Европейската комисия вече ще има право на достъп до всеки договор за доставка на газ от значение за сигурността на снабдяването, в която категория влизат договори, засягащи обеми от 28% от годишното потребление на газ в съответната държава членка. Комисията вече може да поиска информация и за други търговски споразумения от значение за функционирането на договора за доставка на газ, включително договори за газовата инфраструктура.

Нашите граждани не бива никога да остават без газ в домовете си. Държавите членки се наемат да си помагат взаимно при нарушаване на доставките на газ за гражданите. Новият регламент ще подсили регионалното сътрудничество в планирането за извънредни ситуации и предотвратяване на кризи и ще направи договорите за доставка на газ по-прозрачни“, заяви докладчикът Йежи Бузек (ЕНП, Полша).

Какво следва? Регламентът беше приет с 567 гласа „за“ срещу 101 „против“, 23 „въздържал се“. След като бъдат одобрени от Съвета на ЕС, правилата за гарантиране на сигурността на доставките на газ ще бъдат публикувани в Официалния вестник на Европейския съюз и влизат в сила 20 дни след публикуването.

Регламентът е основна част от пакета мерки за устойчива енергийна сигурност, разработен от ЕК през февруари 2016 г. Заедно със законите за междуправителствените споразумения (законодателство, прието през март 2017 г.) новият пакет от мерки засилва прозрачността на газовия пазар и дава нова стабилност на ЕС в ситуации на нарушаване на снабдяването с газ и кризи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!