Урсула фон дер Лайен ваксините
На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Рекордно голям пакет от мерки за справяне с последиците от коронавируса обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Става дума за  главозамайващите 2,77 трилиона евро. Тя отбеляза, че това е най-мащабната сума, която ЕС е осигурявал за справянето с криза досега.

Фон дер Лайен направи разяснения за обявените вчера намерения ЕК да насочи 100 милиарда евро към временна заетост, докато трае епидемията от Ковид-19. По нейните думи това е огромна сума, която ще бъде на разположение на всички държави от ЕС. В писмо до Италия от днес фон дер Лайен е подчертала, че силно пострадалата страна ще бъде измежду първите, които ще се възползват. Целта е служителите в дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност.

Председателят на ЕК заяви, че бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да бъде съобразен със стратегическите решения за бъдещето. Според нея още е рано за цялостна стратегия за отпадане на въведените ограничения, като се предвижда мерките срещу разпространението на заразата да бъдат премахвани поетапно и с различна скорост в отделните европейски региони.

Мерките, предприети в някои държави, „отиват твърде далеч“, алармира председателката на ЕК. Тя уточни, че особено тези, въведени в Унгария, будят тревога.

„Извънредните мерки са необходими за защита на общественото здраве, но трябва да бъдат временни, строго съразмерни, да подлежат на проверка“, поясни председателят на ЕК.

Главата на ЕК обаче засега не се съгласява с искането на Рим съюзът да започне да използва съвместен дългов фонд, което би могло да позволи на държави като Италия да се справят с кризата по-евтино. Фон дер Лайен завърши с предложението „всяко евро, което все още е налично в годишния бюджет на ЕС, да се изразходва за справяне с кризата“.

Испания и Франция – двете следващи Италия страни с високо покачване на случаи на COVID-19 – подкрепиха искането на Италия за новия инструмент за общ дълг. Но по-пестеливи държави като Германия и Холандия са против идеята.

Общите дългови инструменти могат теоретично да намалят риска и разходите по заеми на задлъжнелите страни, като същевременно леко повишават разходите на държавите, които харчат в рамките на своите средства. Лидерите на ЕС не успяха да намерят общ отговор миналата седмица и дадоха на финансовите си министри срок до следващия четвъртък да изготвят нова стратегия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!