Европейският съюз осъди прекомерното използване на сила от държавните войски във Венецуела и заяви, че е малко вероятно да признае резултатите от изборите в неделя, които бяха помрачени от смъртоносни сблъсъци, при които загинаха най-малко 11 души.

Европейският съюз осъжда прекомерното и непропорционално използване на сила от силите за сигурност. Ние няма да признаем тези избори, обяви  председателят на  Европейския парламент Антонио Таяни.

„Събитията от последните 24 часа засилиха притесненията на Европейския съюз за съдбата на демокрацията във Венецуела. Комисията има сериозни съмнения за това дали изборните резултати могат да бъдат признати“, заяви говорителят на Европейската комисия Мина Андреева.

Според властите избирателната активност на изборите за Учредително събрание на Венецуела в неделя е била 41,53%. Данните съобщи председателят на Националния избирателен съвет на Венецуела Тибисай Лусена. Опозицията обаче оспорва данните, изнесени от властите. Според нея вчера са гласували под 15 процента от имащите право на глас. Това означава, че гласа си са дали между 2 и 3 милиона души.

Неделя бе отбелязан един от най-смъртоносните дни, откакто започнаха масирани протести в началото на април във Венецуела и гласоподавателите бойкотираха изборите за Учредително събрание на президента Николас Мадуро.

Икономиката на Венецуела се срина с падането на цената на суровия петрол, на който страната основно разчита, а централизираната икономика не смогва да се бори с недостига на всичко, което необходимо за живота на хората. В последните месеци положението се влоши още повече заради инфлацията и девалвацията на местната валута. През последните две години гражданите се редяха на опашки в магазините, за да си купят храна с купони на субсидирани цени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!