тръби, газ

Съветът на страните от ЕС одобри измененията в Газовата директива на Европейския съюз, които се отнасят до експлоатацията на морски газопроводи и, следователно, ще се приложат за „Северен поток-2“. Одобренията на Съвета са последният етап от официалното съгласуване на документа, който Европейският парламент одобри в началото на април: 465 депутати подкрепиха измененията, 95 бяха против.

Одобрението премина без обсъждане на законопроекта. Законът ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в официалния вестник на Европейския съюз. На страните от ЕС са дадени девет месеца, за да въведат новите правила в националното законодателство.

Съгласно документа, нови и съществуващи офшорни газопроводи от трети страни до ЕС ще бъдат предмет на правилата, които вече се прилагат за сухопътните тръбопроводи. По-конкретно, става дума за това, че, добиващата компания не е длъжна да притежава газопровода, през който се доставя газът й. Правилата на ЕС също постановяват достъп на трети страни, недискриминационни тарифи и прозрачност.

Както отбеляза в интервю за РИА Новости вицепрезидентът на Европейската комисия по енергосъюза, Марош Шефчович, измененията в Газовата директива не са специално насочени към „Северен поток-2“. В същото време постоянният представител на Русия в Европейския съюз, Владимир Чижов, заяви, че въпреки директивата, строителството на газопровода ще продължи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!