Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер

Държавите от Европейския съюз одобриха сделката с Великобритания за излизането и от съюза, с което споразумението преодоля първото препятствие. Очаква се в събота британският парламент да се произнесе по него.

Пробивът дойде точно преди срещата на върха на ЕС в Брюксел. Джонсън отново се обърна към колегите си и представи условията по сделката.

По информация на „Шпигел”, някои от участниците попитали премиера за вътрешнополитическата ситуация. Въпреки това нямаше сериозни резерви от страна на останалите 27 държави-членки на ЕС. Те обещаха да извършат необходимото, за да влезе споразумението в сила на 1 ноември.

Председателят на ЕП Давид Сасоли заяви, че парламентът ще е в състояние да ратифицира проектоспоразумението за Брекзит до 31 октомври, ако то бъде одобрено от Камарата на общините в Лондон.

В същото време от Северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП) обявиха, че ще насърчат свои съмишленици от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън да гласуват в събота против сделката за Брекзит.

Лейбъристите също заявиха, че няма да подкрепят споразумението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук