По време на пресконференция относно приключването на петия последен кръг от преговорите за Брекзит, главният преговарящ на ЕС по въпроса с оттеглянето на Великобритания Мишел Барние заяви, че преговорите с Лондон са в задънена улица.

Той допълни, че засега няма яснота как Великобритания ще изпълни задълженията си към бюджета на ЕС. По неговите думи се запазват неяснотите и по останалите въпроси- за гражданските права и границата с Ирландия.

„Не направихме голяма стъпка напред. Имаме обща цел – да постигнем споразумение, за да можем да договорим и бъдещото сътрудничество. Въпреки изявленията на премиера Тереза Мей във Флоренция, тази седмица британската страна не представи предложения за покриването на бюджетните си задължения. Достатъчен напредък означава да се напредне достатъчно по всички точки от преговорите”, категоричен е  Барние.

Очаквано, ръководителят на британския преговорен екип Дейвид Дейвис оспори думите на Барние.

„От юни насам постигнахме значителен напредък. Готови сме да започнем договаряне на бъдещите отношения с ЕС. Подготвяме се за всякакви сценарии”, коментира още Дейвис.

Европейският съвет ще оцени на 19-ти октомври в Брюксел хода на преговорите. Очаква се на форума на високо равнище страните от ЕС да преценят и дали може да се продължи към търговски преговори с Лондон. Ако преговорите обаче завършат без успех, Великобритания ще напусне ЕС през 2019г. и ще продължи да търгува с Общността по правилата на Световната търговска организация.

От кабинета на премиера Тереза Мей многократно са заявявали, че именно търговската част от сделката е от особена важност за тях. Мей дори заяви, че ще се бори за уникално и специално споразумение с ЕС след напускането на Общността през 2019г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!
27