Русия-Европейски съюз

По време на срещата на върха на ЕС беше взето политическо решение за удължаване на икономическите санкции срещу Русия за шест месеца, тъй като блокът не вижда напредък в изпълнението на споразуменията от Минск за Донбас, заяви в четвъртък представител на Европейския съвет.

Съществуващите санкции бяха със срок 31 юли. Те се отнасят до финансовия, енергийния и отбранителния сектор. През март 2015 г. ЕС обвърза своите действия с пълното прилагане на споразуменията от Минск.

Решението за удължаване на санкциите беше взето, след като френският президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел информираха европейските лидери за ситуацията с прилагането на споразуменията от Минск.

Процедурното решение и документацията за удължаване на санкциите ще бъдат предоставени на Съвета на министрите на ЕС в рамките на една до две седмици.

Отношенията между Русия и западните страни се влошиха поради ситуацията в Украйна и около Крим, която се обедини с Русия след референдум. Западът, обвинявайки Русия в намеса, наложи санкции срещу Москва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!