ЕС има желание да подпомогне Италия в справянето с мигрантския натиск от Северна Африка, заяви комисарят по бежанците Димитрис Аврамуполос.

Изказването беше направено, след като страната се обърна за помощ към Блока. Преди това Италия заплаши, че ще затвори пристанищата си и няма да допуска хуманитарни спасителни кораби, предава „Ройтерс“, цитирайки свои източници.

От 2014-та Италия е приела над половин милион мигранти от Северна Африка, които идват с лодки през Средиземно море, но през миналата година натискът се увеличи значително и достигна 181 хил. души. Тенденцията се запазва и тази година. Според италианските власти, от началото на 2017-та, нелегално идващите в страната африканци са с 14 процента повече.

Постоянният представител на страната в ЕС Маурицио Масари се е срещнал с комисаря по бежанците Димитрис Аврамуполос и го информирал, че „ситуация, пред която Италия е изправена е сериозна и Европа не можа да обръща гръб“, съобщава“Ройтерс“.

Аврамуполос е обещал допълнителна финансова помощ и насрочил обсъждане на въпроса другата седмица, на редовната среща на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС в Естония.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!