климат

Европейският съюз заявява, че има за цел да стане първата голяма икономика, която да бъде „неутрална за климата“ до 2050 г. Според плана емисиите на парникови газове след тази дата ще трябва да бъдат компенсирани чрез засаждане на дървета или чрез погребване на газовете под земята.

Учените казват, че нетните нулеви емисии към 2050 г. са необходими, за да има шанс да се запазят глобалните температури под увеличаване с повече от 1,5° С този век.

ЕС заяви, че това ще намали и преждевременното замърсяване на въздуха с 40%.

Неутралността за климата означава, че вредните емисии са балансирани чрез методи за отстраняване на парниковите газове от атмосферата, обяснява Би Би Си. Така че на парниковите емисии, създавани от автомобили и електроцентрали, трябва да се противодейства с отстраняване на парниковите газове от въздуха чрез засаждане на нови гори или чрез технологии за улавяне на въглерод, благодарение на които след това този газ ще бъде погребан под земята.

Постигането на тази цел би изисквало големи съкращения на емисиите в сравнение със сегашните им нива. От 1990 г. насам ЕС е намалил своите емисии с над 20%, а икономиките на държавите-членки продължават да растат.

Те са си поставили много по-трудни цели за намаляване на емисиите с 40% до 2030 г. ЕС заявява, че ще постигне тази си цел, но сега възнамерява да отиде много по-далеч, като стане неутрален за климата до 2050 г.

ЕС има разработени осем сценария за страните членки за намаляване на парниковите газове – два от тези стратегии могат да превърнат Европа в неутрална за климата. Според ЕС това може да бъде направено чрез съществуващи технологии като енергия от слънцето или вятъра, чийто добив да бъде увеличен до толкова, че да осигурява 80% от нужното електричество. Мерките за енергийна ефективност, като например изолацията на дома, също трябва да бъдат увеличени, за да се намали потреблението на енергия до средата на века.

Засега само Швеция е приела норми, според които скандинавската страна трябва да стане неутрална за климата през 2045 г., когато ще постигне нула вредни емисии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук