природен газ

Във вторник Европейската комисия заяви, че откриването на сметки в рубли в руска банка за плащане на газ би нарушило санкциите на блока срещу Москва, след като Брюксел публикува актуализирани насоки за това как компаниите могат законно да продължат да купуват руско гориво.

В продължение на седмици държавите и компаниите искаха яснота за това как могат да процедират, след като в края на март Москва поиска от чуждестранните купувачи да започнат да плащат за газа в рубли или рискуват да загубят доставките си.

В актуализираните насоки, които бяха предоставени на страните от ЕС в петък, Комисията потвърди предишния си съвет, че санкциите на ЕС не възпрепятстват дружествата да открият сметка в посочена банка.

В нея се казва, че дружествата могат да плащат за руски газ, при условие че го правят във валутата, договорена в съществуващите им договори, и декларират, че сделката е приключена, когато тази валута бъде платена.

Почти всички договори за доставка, сключени от дружества от ЕС с руския газов гигант „Газпром“, са в евро или долари.

Но във вторник говорител на Европейската комисия заяви, че откриването на сметка в рубли в Газпромбанк би нарушило режима на санкции на ЕС.

„То надхвърля указанията, които даваме на държавите членки за това какво е позволено в рамките на режима“, заяви говорителят на редовен брифинг за медиите.

Газпром не отговори на молбата за коментар във вторник.

Допълнителното объркване идва, тъй като купувачите на газ в Европа, където руският газ се използва широко за отопление на домове и производство на електроенергия, се затрудняват с решаването на загадката с плащанията и изглежда заемат различни позиции по схемата за плащане.

Финландският държавен доставчик на енергия Gasum заяви във вторник, че няма да извършва плащания по предложената от Газпром схема за плащане и че ще отнесе спора си за рублевите плащания към арбитражно производство.

„В тази ситуация Gasum нямаше друг избор, освен да отнесе договора до арбитраж. В тази трудна ситуация ще направим всичко възможно, за да можем да доставяме на финландските си клиенти енергията, от която се нуждаят“, заяви в изявление главният изпълнителен директор на Gasum Мика Вилянен.

За разлика от тях, френската енергийна компания Engie (ENGIE.PA) във вторник заяви, че ще извърши следващото плащане към руския газов гигант в евро преди края на месеца, тъй като двете компании са се споразумели за решение в съответствие с европейските санкции.

Германската компания RWE (RWEG.DE) заяви в понеделник, че е открила сметка в Русия, за да плаща за газ в евро.

Италианската Eni (ENI.MI) заяви, че ще вземе решение за плащането на руския газ през следващите часове или дни.

В указа на руския президент Владимир Путин се казваше, че дадена транзакция ще се счита за завършена едва след като чуждестранната валута бъде конвертирана в рубли, а за да стане това възможно, компаниите ще се нуждаят от две банкови сметки – по една за всяка валута.

Миналия месец Русия прекрати доставките на газ за България и Полша, след като те отказаха да се съобразят с нейното искане за плащане в рубли.

В насоките на Комисията се казва, че дружествата трябва да направят „ясно изявление“, че когато плащат в евро или долари, те считат задълженията си по съществуващите договори за изпълнени.

Следва да се разбира, че „такива плащания в тази валута освобождават окончателно икономическия оператор от задълженията за плащане по тези договори, без да се налагат каквито и да било по-нататъшни действия от негова страна по отношение на плащането“, се казва в документа.

Като прекратява задълженията си след депозирането на евро или долари, дружеството би могло да избегне участието си в отношенията с руската централна банка, която е обект на санкции и която би могла да участва в конвертирането на еврото в рубли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук