бензиностанция

Изправени пред силна консервативна опозиция, депутатите в Европейския парламент гласуваха в подкрепа на предложението на Европейската комисия за пълна забрана на нови превозни средства, отделящи CO2, от 2035 г. Предложението бе прието на косъм, предава АФП.

Миналата година Комисията оповести планове за спиране на продажбата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, като част от амбициозна цел за намаляване на вредните емисии наполовина през това десетилетие и с 90 процента до 2035 г.

Мярката беше приета с 339 гласа срещу 249 против и 24 въздържали се на сесия в Страсбург. Това на практика ограничава бъдещите продажби до изцяло електрически модели.

В момента автомобилите представляват 12 процента от всички емисии на CO2 в 27-членния блок на ЕС, докато транспортът като цяло представлява около една четвърт.

Консервативната Европейска народна партия (ЕНП), най-голямата група депутати в парламента, се опита да постигне компромис, който да размие предложенията и да позволи продажбите на хибридни автомобили да продължат.

Амбициозният опит на партията на Зелените да преместят крайния срок на мярката до 2030 г. също се провали.

Консерваторите също не успяха да прокарат поправки, касаещи свързания с производството на автомобилите въглероден отпечатък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук