Естония подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство и въпросът ще бъде в дневния ред на Европейския съвет през следващите месеци, заявява естонският заместник-външен министър с ресор европейски въпроси Мати Маасикас от името на своята страна, от която България поема за следващите шест месеца ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Мати Маасикас приветства избора на България за провеждането на „Балканско председателство“ – за европейска интеграция на държавите от региона и очаква на срещата на върха в София за Западните Балкани да се стигне до обновяване на политиката на разширяване на ЕС:

Има много смисъл в това България да избере този топ приоритет. Не само защото България е близка до този регион и познава добре обстоятелствата там, а и защото процесите на Балканите и отвъд тях не винаги са протичали гладко. Трябва да оценим възможностите ни, както и отговорностите, които Евросъюза има в региона. И, разбира се, да видим как да ускорим процесите на реформи в тези държави, подчертава представителят на Естония.

Нужен е комплексен подход. Имаме много въпроси за обсъждане иможем само да приветстваме България, че насочва фокуса към Западните Балкани, категоричен е Мати Маасикас

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук