путин реч

В сряда Русия обяви незабавна частична мобилизация на своите резервисти, тъй като е изправена пред нарастваща украинска контраофанзива на няколко фронта на войната си срещу Украйна.

Текстът на указа, с който се обявява този ход, е неясен и безсрочен. В него не се посочва броят на силите, които ще бъдат призовани, нито крайната дата за мобилизацията им. В него се посочват условията, при които новобранците могат да бъдат освободени от служба – например поради това, че са твърде стари или негодни – но не се посочва желаното ниво на годност или максимална възраст, пише „Политико“.

Указът също така възлага на „висшите длъжностни лица от съставните части на Руската федерация“ да мобилизират наборните войници „в брой и в срокове, определени от Министерството на отбраната на Руската федерация“ – което означава, че регионалните началници ще отговарят за събирането на необходимите мобилизирани сили.

„Политико“ публикува и пълния текст на указа на президента Владимир Путин на английски език, отбелязвайки, че седмата точка липсва в оригиналния текст. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ:

Указ на президента Владимир Путин за обявяване на частична мобилизация в Руската федерация.

В съответствие с федералните закони от 31 май 1996 г. № 61-ФЗ „За отбраната“, от 26 февруари 1997 г. № 31-ФЗ „За мобилизационната подготовка и мобилизацията в Руската федерация“ и от 28 март 1998 г. № 53-ФЗ „За военната повинност и военната служба“, постановявам:

1. Да се обяви частична мобилизация в Руската федерация, считано от 21 септември 2022 г.

2. Да се извърши призоваване на гражданите на Руската федерация на военна служба за мобилизация във Въоръжените сили на Руската федерация. Гражданите на Руската федерация, призовани на военна служба чрез мобилизация, имат статут на военнослужещи във Въоръжените сили на Руската федерация по договор.

3. Да се установи, че равнището на възнаграждението на гражданите на Руската федерация, призовани на военна служба чрез мобилизация във Въоръжените сили на Руската федерация, съответства на равнището на възнаграждението на военния персонал, служещ във Въоръжените сили на Руската федерация по договор.

4. Договорите за военна служба, сключени от военнослужещите, продължават да бъдат валидни до края на периода на частична мобилизация, с изключение на случаите на освобождаване на военнослужещите от военна служба на основания, установени в настоящото постановление.

5. Установяване по време на периода на частична мобилизация на следните основания за освобождаване от военна служба на военнослужещи, които изпълняват военна служба по договор, както и на граждани на Руската федерация, призовани на военна служба за мобилизация във Въоръжените сили на Руската федерация:

а) по възраст – при навършване на пределна възраст за военна служба;

б) по здравословни причини – във връзка с признаването им от военномедицинската комисия за негодни за военна служба, с изключение на военнослужещите, които са изразили желание да продължат военната си служба на военни длъжности, които могат да бъдат изпълнявани от посочените военнослужещи;

в) във връзка с влизането в сила на съдебна присъда за налагане на наказание лишаване от свобода.

6. Правителството на Руската федерация:

а) ще финансира дейности за частична мобилизация;

б) ще предприеме необходимите мерки за задоволяване на нуждите на Въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования и органи през периода на частична мобилизация.

8. Висшите длъжностни лица на съставните части на Руската федерация ще организират призоваването на граждани на военна служба за мобилизация във Въоръжените сили на Руската федерация в броя и в сроковете, определени от Министерството на отбраната на Руската федерация за всяка съставна част на Руската федерация.

9. Гражданите на Руската федерация, работещи в организации на военнопромишления комплекс, имат право на отсрочка от наборна военна служба за мобилизация (за периода на работа в тези организации). Категориите граждани на Руската федерация, на които се предоставя правото на отсрочка, и редът за предоставянето му се определят от правителството на Руската федерация.

Настоящото постановление влиза в сила от деня на официалното му публикуване“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук