Цените на храните са основна тема у нас в последните месеци. Буквално всеки ден продуктите поскъпват. А мерките на служебното правителство срещу спекулацията засега не дават голям ефект. Ето как се търгуват стоките в различните градове на страната.
Средната цена на килограм захар е около 2.70 лева, толкова е и в София. Най-евтина е захарта в Бургас – 2,30 лева, а най-скъпа – в Пловдив – 3 лв.
Пакет брашно от 1 кг средно струва 1,40 лева. В София и Бургас то се продава за 1,50 лева, в Пловдив – за 1.90 лева, а най-скъпо е в Силистра, където стига до 2.10 лева.
Олиото в София струва 4.90 лева, горе-долу такава е и цената в Силистра. В Бургас цената му е най-ниска – 3.90 лева, а в Пловдив най-висока – 5 лева.
При сиренето и кашкавала ножицата в цените е много разтворена.
При сиренето килограмът е най-евтин отново в Бургас, където се продава за 9.50 лева. Средна е цената му в София, Благоевград и Силистра, около 13-14 лева за кг. В Пловдив килограмът започва от средните цени за страната и стига до фрапиращите 23 лева на едро, съобщава Би Ти Ви.
Подобно е положението и при кашкавала. Средната му цена е 18 лева на килограм. Отново най-евтин е в Бургас, където се продава срещу 10 лева на кг, а най-скъп в Пловдив, където цената стига до 25 лева.
Цената на каймата е около 8 лева на кг. Този път най-евтина е в Добрич – 5.50 лева, а най-скъпа в Силистра – 11 лв. на килограм.
Като цяло може да заключим, че повечето основни храни са най-скъпи в Пловдив, а най-евтини в Бургас.
Още икономически новини – четете тук