На балотажа на местните избори в страната в 5898 секции ще се гласува и с машина. Работата с устройството не е сложна, трябва само да четете какво изписва на екрана му и да следвате стъпките.

Относно балотажа от ЦИК не публикуваха специални материали за това как да гласуваме с машина на втория тур на изборите. Разликата от първия е в това, че бюлетините не съдържат графа за общински съвет.

Няма и симулатор, който да отговаря на спецификите на машинното гласуване за 5 ноември 2023 година, но за това пък е достъпен симулаторът от първия тур.

Ако решите да гласувате с машина, трябва да заявите това на член от комисията. Това става, след като предоставите личната си карта, за да бъдете открити в списъка за гласуване.

Член на СИК ви подава карта с надпис „Избирател“.

Стъпките за гласуване са, както следва:

 1. Поставяте картата с чипа напред, докато не усетите, че тя е влязла плътно;
 2. Маркирате вида избори, на които искате да участвате – за кмет на община, кмет на район и/или кмет на кметство. Можете да изберете една опция, но може да изберете и трите;
 3. Маркирате своя избор с номера на вашия кандидат – съответно според вида избор, който сте заявили ще ви се появят толкова на брой опции за гласуване за кандидат;
 4. След потвърждаване на направения избор на екрана се появява съобщение, което показва как сте гласували. Ако сте съгласни с изписаното, натискате „Гласувай“, след което чакате да излезе разписката;
 5. Важно е да се отбележи, че трябва да откъснете разписката, едва когато чуете звук от машината.
 6. Машинните бюлетини се отпечатват едновременно и последователно свързани;
 7. Проверявате във всяка бюлетина от машинно гласуване данните за своя избор;
 8. Сгъвате бюлетините, така че да не се вижда как сте гласували;
 9. Подавате бюлетините на член на член на СИК, който поставя по един печат върху гърба на всяка бюлетина;
 10. Членът на СИК подава бюлетините от машинно гласуване на избирателя. Избирателят пуска бюлетините в избирателната кутия за машинно гласуване, след което връща картата за гласуване;
 11. Подписвате се в избирателния списък в съответната графа, получавате документа си за самоличност и напускате помещението.

Ако гласуването на машина бъде преустановено по технически или др. причини, избирателят продължава гласуването с хартиени бюлетини. Той има право да гласува само по веднъж за всеки вид избор.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук