Ако някога сте били в Италия или пък познавате хора, които живеят там, шансовете да сте чували, че никога не трябва да си поръчвате капучино след 11 часа сутринта, са големи. В зависимост от разказвача на историята са и последствията – може би ще ви се смеят, ще бъдете остро критикувани, или пък изобщо няма да си получите поръчката.

Както при повечето културни слухове, и в тази история има известна доза истина, която обикновено обаче е силно преувеличена.

Думата „капучино“ във връзка с кафето е доста скорошна асоциация – някъде в края на 40-те години на миналия век, според народната мъдрост. Коренът на думата обаче е много по-стар.

На италиански думата „cappuccio“ означава „качулка“, а всяка дума с „-ino“ накрая означава, че е малка или някак си сладка. Следователно „капучино“ може да се приеме, че означава „малка качулка“ – в този случай става дума за качулката, която е била носена от ордена на францисканските монаси от началото на 1500 г.

Те са се наричали монаси капуцини или – на италиански – Cappuccini.

Няма категорични данни кога за първи път са били комбинирани разпенено мляко и кафе, но напитката, която днес познаваме като капучино, е патентована за първи път през 1901 г. Думата „капучино“ обаче навлиза в масова употреба едва в края на 40-те години на ХХ век. И отново името е дадено на напитката, защото цветът ѝ напомнял на някого за онези одежди, които носят монасите капуцини.

Монасите може и да не са измислили капучиното, но благодарение на тях тази любима напитка има своето име.

Но защо не трябва да си поръчвате капучино след 11 часа сутринта?

Основното, което трябва да разберете, е, че това няма нищо общо с капучиното и всичко е свързано с млякото.

Италианците са обсебени от храносмилането. Това не е тема табу и в действителност е обект на много, много реклами по италианската телевизия.

Италианците вярват, че консумацията на мляко след хранене ще влоши напълно храносмилането. И тъй като това не е нещо, което искат, те избягват млякото по време на хранене. Закуската не се брои, защото италианската закуска обикновено се състои от кафе и сладкиш и това е всичко. Ако кафето, което избирате, е капучино, то в този случай млякото е част от храненето.

Но да си поръчате капучино или друга млечна напитка след обяд или след вечеря? Италианецът никога не би го направил.

Но ако не сте италианец, или ако сте италианец и не подкрепяте теорията, че млякото унищожава храносмилането, поръчайте си каквато искате млечна кафе напитка по всяко време на деня. В повечето по-големи или по-туристически градове вероятно са свикнали с това странно (за тях) искане и просто ще го направят, без да задават въпроси.

На някои места обаче самоуверените сервитьори може да ви погледнат странно или да се опитат да ви обяснят защо това е лоша идея. Но най-вероятно в крайна сметка ще получите каквато и да е кафе напитка, за която плащате.

А сега поне, ако сервитьорът категорично откаже, ще разберете, че той или тя наистина мисли само за вас и вашето храносмилане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук