Емилия Милчева
Емилия Милчева Снимка: "Дойче Веле"

Театралното правило за пушката, окачена на стената в първо действие, която гърми в последно, е в сила и за активни мероприятия. Пукотевицата от едно такова в навечерието на местните избори отнесе машинното гласуване и дискредитира правителството на ПП-ДБ. Но дали няма да предизвика обратен на търсения от организаторите на акцията ефект – да ядоса избирателите, решили по-рано да отидат „за гъби“, и така да повиши избирателната активност? Ще разберем на 29 октомври.

Като за начало днес се организира протест пред ЦИК под наслова #ДАНСwithme – познат от 2013-та, при избора на олигарха от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавна агенция „Национална сигурност“. Днешният е #ДАНСwithme23.

(Пред)последно действие

Доклад на ДАНС до председателя на 49-ото НС Росен Желязков информира, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов заснел и прехвърлил на флашка процеса по генериране на код, с който се подписва софтуера на машините. Нерегламентирано. „Можете ли да си представите човек, който ще прави нещо толкова конспиративно и ще го прави пред други хора, ще го прави на запис, който е наличен, ще го прави по начин, по който след това е ясно, че ще се разбере за какво става дума“, запита по този повод от Брюксел премиерът Николай Денков.

Но истинската коалиция в 49-ия парламент – „всички срещу ПП-ДБ“, вдигна шум и предизвика ЦИК да отмени машинното гласуване и на двата тура на местния вот. Той е първият, на който щеше да се гласува и с машини.

На последните местни избори през 2019 г., когато ГЕРБ укрепи монопола си в местната власт, невалидните хартиени бюлетини за общински съветници бяха стряскащо високи – 15,09% от всички или 466 077. Провеждането на избори изцяло на хартия ще върне към урните контролирания и купен вот – уязвими малцинства, корпоративен натиск, ограничен до известна степен от машинния вот. При гласуването с машини, ромските махали проявяваха апатия към изборните секции.

Всеки си знае ролята

В петъчния скандал всеки от участниците в отрано подготвеното мероприятие си знаеше ролята. Настойчивостта на ГЕРБ точно в последния ден от предизборната кампания парламентът да се събере на извънредно заседание, за да обсъди ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката, не е била случайна. Заседанието се провали, но председателят на 49-ото НС Росен Желязков от (ГЕРБ) съобщи на председателски съвет за доклада на ДАНС – и събитията ескалираха за броени часове.

Не се разбра как докладът на контраразузнаването, управлявано от кадър на президента, се е озовал в парламента точно за деня на извънредното заседание, съвпадащо с навечерието на изборите. Не е известно дали е изпратен на премиера, който по закон също трябва да го получи. (Впрочем, опитът на ПП-ДБ да сменят чрез законодателни промени назначените от служебната власт на президента шефове на спецслужби срещна съпротивата на ГЕРБ и ДПС.)

От „Има такъв народ“ (ИТН) публично разкриха какво им е съобщил Желязков. „Възраждане“ заговори за държавен преврат и арести, БСП – че докладът на ДАНС потвърждава съмненията им за манипулация чрез машините. Делян Пеевски пръв обяви: Или се махат машините, или отмяна на изборите! Лидерът на ГЕРБ Борисов го игра́ държавнически с призив партиите да не оказват натиск върху ДАНС и ЦИК, а да ги оставят да си свършат работата по този „кодгейт“.

Чия е ДАНС, която съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков нарече „инструмент на дълбоката държава“? За коалицията ПП-ДБ решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване е посегателство върху демократични избори, незаконно е и има основание да бъде атакувано пред Върховния административен съд.

Откога виси пушката?

Петъчната постановка се подгрява отрано с догадки и внушения. По предложение на БСП в края на септември, преди да започне кампанията за местните избори, депутатите създадоха Временна комисия за сигурността на машинния вот. А на 17 октомври, макар и във ваканция, комисията се събра за първото си заседание, за да изслуша влогъра Светослав Цанов, поканен от Георги Свиленски от БСП.

Защо? Във видео се твърди, че бил заплашван от покойния вече Алексей Петров заради свое разследване за евентуални манипулации в софтуера на машините. Цанов, чиято кариера започва в партийната телевизия на „Атака“, а днес развива свой YouTube канал, пусна и запис, който депутатите изслушаха заедно с твърденията му, че Петров имал личен интерес от редовно правителство, за чието създаване помогнал, а също и да манипулира машините. „Ако нещо ти прилича на кон в далечинатата…“ е фраза от разказа на влогъра за създаването на управленското мнозинство. В далечината всичко може да прилича на каквото и да е – кон, код, особено когато падне и мъгла.

Тези изяви на Цанов кореспондират със спекулациите, че ПП-ДБ държат кодовете на машините за гласуване и променят резултатите. Странно обаче защо не в своя полза.

Последствията

Не е трудно да се излъже общество, в което толкова хора вярват, че земята е плоска, ваксините чипират, а 5G трябва да се забрани. А всички вкупом – и вярващите, и невярващите във фейкове се съмняват в честността на изборите и почтеността на институциите. Утежняващо обстоятелство е фактът, че България е последна в ЕС по дял на гражданите, които притежават основни дигитални умения – едва 29% в сравнение с 56% средно за ЕС.

„Абе има нещо, айтита-майтита, не ги разбирам тия работи, ама щом такъв шум се вдигна – има нещо”, си казват хората.

Последствията от „голямата ала-бала в държавата“, по израза на Пеевски, са, че машините може и да не излязат от складовете, където ЦИК нареди да бъдат върнати. Наложено трудно през април 2021 г., машинното гласуване набра скорост и с намаляване на контролирания вот, когато съпротивата срещу него започна. В крайна сметка в края на 2022 г. ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиените бюлетини, които да се ползват паралелно с машинния вот. Законодателните им промени обезсмислиха гласуването с машини заради отчитането на резултатите, превърнали ги в обикновени принтери за разписки при гласуване. Но изглежда сега партиите на статуквото се страхуват, че сметките им за местните избори няма да излязат и успяха да елиминират устройствата от изборния процес. Направиха го, след като политолозите констатираха, че за този вот Изборният кодекс не е отварян за промени.

Хеш кодът – гаранция за машината

Хеш кодът, който Министерството на електронното управление публикува още на 20 октомври, е гаранция за гражданите, че софтуерът на машините, с които са гласували, е наред. Машината изчислява този криптографски ключ на база инсталирания софтуер.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски обясни на брифинг, че е възложил на Стойнов работата по удостоверяването на съответствието на машините с изискванията на изборния закон. На 20 октомври е извършена и самата проверка с участието на представители на ЦИК, на частната фирма „Сиела Норма“, осигуряваща софтуера, както и на четири парламентарни партии. Но формалният аргумент на ЦИК да отмени машинното гласуване бе, че удостоверяването на машините не е факт. Получи потвърждението от Министерството на електронното управление, че всичко е наред близо 3 часа след решението си.

Столичната общинска избирателна комисия реши обаче да не се съобрази с решението на ЦИК, което смята за непълно и подлежащо на обжалване. Затова и ще подготви всичките над 1650 секции в София с материали за машинно гласуване.

Тези местни избори още не са започнали, а от пушките на стената се разнасят изстрели. Не е време за гъби.

Анализът е публикуван в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук