мутрите
на снимката: Политологът проф. Евгений Дайнов

ИТН, съзнателно или не, обслужват интересите на корупционните среди, свързани с Русия. Това каза политологът Евгений Дайнов в интервю за БНР по повод политическите събития от последните дни и изтеглянето на партията на Слави Трифонов от управляващата коалиция.

„ИТН са оставени да свършат мръсната работа против това правителство и мнозинство, докато големите опозиционери ГЕРБ и ДПС си стоят отстрани и всеки момент могат да катурват кворуми в парламента“,твърди той.

Дайнов сравни ситуацията с тази след падането на единственото правителство на малцинството след 1989 година – това на Филип Димитров, което по думите му е отворило вратата на хаоса и „през тази врата влязоха мутрите и руската агентура“.

Евгений Дайнов смята, че националният интерес е „това правителство или такова правителство да продължи да превръща България в нормална западна страна, откачайки я от източни и корупционни зависимости“. По думите му за 30 години е имало три такива правителства – на Филип Димитров, на Иван Костов и на Кирил Петков.

„Затова България е това, което е. Няма реформаторски правителства, а когато се появят, биват бламирани и спирани.“

Според политолога, ако в следващото правителство влязат повече проруски представители, те може да влязат в договорка с ДПС, където има „залитания към Русия”.

„Не си представям реално да се получи проруско правителство в България, но си представям още 10 години тъпкане на място. България така прави – скача, спъва се, пада, 10 години се въргаля в калта, скача, спъва се, пада и още 10 години въргаляне в калта.“

Той обясни, че президентът иска слабо „смесено правителство”, в което да участва и опозицията, тъй като колкото по-слаби са правителството и парламентът, с толкова повече власт разполага президентът/

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук