Евгений Кънев
На снимката: икономистът Евгений Кънев.

С 50% по-скъп ще е природният газ, ако плащаме на Русия в рубли. Това смята икономистът Евгений Кънев. По думите му в Европа единствено български политици са изразили мнение, че могат да плащат в рубли.

В предаване по „NOVA NEWS“ той обясни, че Русия в момента още се опитва да промени договорите с анекс, който да урежда начина на плащане за в бъдеще.

„В момента си има доставки. До края на месеца Путин очаква от неговите съветници да кажат как да стане това. Април месец най-рано ще се направи оферта към другата страна да бъде променен договорът с анекс”, обясни Кънев.

Той допълни, че към настоящия момент има категорично „не” за това от Италия и Германия – най-големите консуматори на руски газ в Европа. Има такива заявки от други големи вносители.

„На практика единствените в Европа, които казаха, че могат да плащат в рубли, това са българите. Вицепремиерът Нинова го заяви в предаване по телевизията. Енергийният министър вчера каза, че се изчаква позицията на Европа като цяло, но добави, че ако се наложи има такава възможност. Не знам защо трябва да се проявява гъвкавост към страна, която променя едностранно договорите”, коментира Кънев.

Според него няма вероятност Европа да склони да плаща в рубли.

„Европа е най-големият консуматор на руски газ. Вече има уговорка между министър-председателите, че Европа ще се яви като единствен купувач”, припомни Кънев. Друг проблем би създал курса на рублата. Според него тя в момента няма пазарна цена.

„В момента Руската централна банка манипулира курса на рублата със своите интервенции. Дори да искаме да плащаме в рубли, това ще стане по курс, който не е пазарен”, подчерта икономистът. Именно заради това цената би била по-висока.

Икономистът смята, че е малко вероятно Русия да спре износа.

„Икономиката им е изключително ударена от санкциите. Техните приходи от експорт намаляват драстично. А нарастват нуждите да се финансира войната в Украйна и мира вътре в Русия”, каза Кънев. Така ако Москва твърдо реши, че разплащането трябва да става в рубли, ще влоши допълнително нещата.

Той смята, че България не е толкова зависима от руския газ, както се твърди.

„В нашия енергиен микс на суровини той е около 10%. Ние сме от малкото страни в Европа, които произвеждат електричество без газ”, обясни експертът. Освен това с приключването на зимния сезон още през април, рязко ще падне консумацията. Интерконекторът с Гърция, който се планува да е готов през лятото, пък ще ни позволи да купуваме азерски газ.

„Има възможности и за получаване на втечнен газ през пристанището в Александруполис. Не трябва да забравяме и запасите в хранилището в Чирен”, каза Кънев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук