Евгений Кънев
На снимката: икономистът Евгений Кънев.

Изпълнението на техническите параметри няма да е достатъчно само по себе си България да бъде допусната до еврозоната, при условие, че все още имама мониторнгов механизъм и не се порзвами с доверието да ни допуснат в Шенген, заяви в интервю за „Дебати.бг“ икономистът Евгений Кънев. По думите му проблемите с Първа инвестиционан банка и начинът, по който се намеси държавата за тяхното решаване, допълват неблагоприятни щрихи към характеристиките на България, с които тя ще кандидатства за чакалнята за еврозоната.

„Това, което всъщност е важно да се отбележи е, че анализите за състоянието на държавата не са добри. Перспективите се влошават, смята се, че България, Хърватска и още една-две държави тежко ще понесат кризата. От друга страна продължават проблемите с правосъдието, което е основна тема за ЕК, а това е абсолютна част от нашия общ профил и характеристика, с които трябва да влезем в чакалнята на еврозоната.  От тази гледна точка това може да не е непременно технически критерий в момента, но то при всички положения влияе върху решението на страните членки на еврозоната, когато гласуват дали да ни допуснат… Факт е, че след толкова време на членство в ЕС продължаваме: първо – да сме с механизъм за наблюдение на правната ни система; второ  – да не сме приети в Шенген и продължава да има страни против; трето – да имаме да решаваме проблеми с банките и виждаме какви способи се налагат – да се решава проблемът реално от държавата. Впрочем трябва да добавя към моя анализ за банката, че ЕК трябва първо да одобри това увеличение на капитала, защо то представлява на практика държавна подкрепа за една банка“ – заяви Кънев“.

Икономистът е скептичен дали с придобитите акции в Първа инвестиционна банка държавата ще може реално да влияе на решенията там, дори и да вкара свой представител в борда. Той изрази опасения, че нещата „ще си продължат по старому“ и заради „многото олигархични интереси“ в ПИБ няма да има реален контрол.

Цялото интервю с Евганий Кънев очаквайте утре в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук