Евгений Кънев бизнес
на снимката: Евгений Кънев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Евгений Кънев коментира увеличенията на заплатите в бюджетния сектор, обещани от премиера Бойко Борисов. Според експерта те ще доведат до неправомерно стимулиране на работещите в администрацията, което ще навреди на малкия и средния бизнес и на частния сектор като цяло.

„Така или иначе държавният сектор поглъща част от възможностите на частния сектор. Виждаме как той изтласква частния сектор и реално той е принуден или да търси работници от чужбина, или да плаща по-високи заплати на сегашните работници, независимо дали може да си го позволи, или не. Ако не може да си го позволи, просто трябва да затвори и да освободи и тези, които са заети. От друга страна нарастването на работната заплата автоматично първо води до по-големи стимули за работа в държавния, вместо в частния сектор, второ кара частния сектор също да вдига заплатите, независимо от различната производителност на труда.”

Освен това според експерта с увеличението на заплатите на някои граждани ще се увеличи търсенето на продукти, което ще увеличи и тяхната цена, следователно инфлацията ще се увеличи.

Друга негативна тенденция, която отбеляза Кънев е, че през последните три месеца служителите в администрацията са се увеличили с около 3 хил. души, вместо да намаляват, какъвто план имаше правителството за въвеждане на електронно управление. Реализирането на този план разбира се не е стигнало до никъде и това се вижда ясно.

Според Кънев увеличението на пенсиите с 5,7% също ще натежи на данъкоплатците тъй като за никого не е тайна, че във фондовете на НОИ няма достатъчно средства, които да ги покрият въпреки увеличението на осигуровките с 1%. Експертът е категоричен, че ти това ще окаже негативен ефект върху икономиката.

Цялото интервю с Евгений Кънев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук