Евгений Кънев
на снимката: Евгений Кънев

Приемът на България в „чакалнята на еврозоната“ ще дисциплинира действията на Централната банка и правителството. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ финансистът и управител на консултантска фирма за придобивания и сливания „Маконис“ Евгений Кънев.

„Ползите на първо време ще бъдат по-скоро косвени. Те се изразяват в това, че самият прием в чакалнята ще дисциплинира до голяма степен действията на Централната банка и на правителството, по отношение на финансовата стабилност и съответно би повишило най-вероятно кредитния рейтинг на България, което би намалило лихвите, които се плащат от физическите лица и от бизнесите. Като цяло би пповишило и перспективата за правене на бизнес в България, което евентуално би довело до повече чужди инвестиции в България. От тук вече това би резултирало в повече и по-качествени работни места, по-високи заплати, по-високи доходи, по висок брутен вътрешен продукт“, каза Кънев.

Той е категоричен, че влизането в еврозоната е много повече от монетарен съюз, а именно интеграция в „самото ядро на Европа“.

„Колкото повече се интегрираме и колкото повече влизаме в „клуба на богатите ” и с по-големи гаранции за нашето членство, толкова повече позитивно влияние получаваме от тях по линия на дисциплина, по линия на инвестиции, по линия на правила и съответно по-трудно бихме били отворени за пробиви отвън. Самият процес на влизане в Еврозоната и самият прием в Еврозоната би ни стабилизирал геополитически, не само финансово и икономически“, каза още той.

Цялото интервю с Евгений Кънев може да прочетете утре в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!