Андрей Ковачев в интервю по темата Северна Македония

След публикуването на статията в Би Би Си „Невидимото малцинство в Гърция – славянските македонци“ и реакцията на гръцкия посланик в Обединеното кралство, Димитрис Карамицос-Цирас, който изпрати писмо до редакционния съвет на Би Би Си, българският евродепутат Андрей Ковачев в писмо до изпълнителния директор на Би Би Си, уведомява, че е „допусната грешка“. В началото на 20-ти век в Северна Гърция мнозинството са българи.

Писмото, което Ковачев публикува и на своя уебсайт:

„Бях много изненадан, когато преди няколко дни прочетох текста „Невидимото малцинство в Гърция – славянските македонци“, публикуван от Би Би Си. Текстът се отнася до много важна тема – историческите малцинства в Северна Гърция. Вярно е, че този въпрос беше тема табу много десетилетия. Въпреки това историческият преглед на темата за балканските войни досега има един основен недостатък. Няма никакво съмнение за етническата принадлежност на негръцкото население, обитаващо днешните територии на Северна Гърция, в районите на Тракия и Македония. Те са етнически българи не само според световната научна общност, но и според гръцките исторически и архивни документи.

През десетилетията след Балканските войни местното население е било подложено на тежка асимилация, отчасти чрез насилие, отчасти чрез социален и културен натиск.

След Втората световна война Титова Югославия имаше много по-добър подход към потомците на българите в тези региони, които все още са населени от тях. Някои от тях са успешно инфилтрирани с идеята за македонска етническа принадлежност.

В това писмо бих искал да се съсредоточа върху погрешните тълкувания на историята във вашата статия. Затова и бих искал да насоча вниманието ви към няколко налични източника за темата:

Проучването на Карнеги, както популярно се нарича докладчикът на Международната комисия за изследване на причините и отношенията в Балканските войни;

Книгата на Васил Кънчов, „Македония-етнография и статистика 1900“;

Протоколът „Калфов-Политис“, подписан след инцидента в Търлис, когато в едноименното планинско в района на Неврокоп, Гърция, са били убити 17 селяни от български произход от гръцки офицер;

Споразумението „Молов-Кафандарис“, подписано между България и Гърция, което се отнася до размяната на българско и гръцко население.

Смятам, че Би Би Си е една от най-сериозните медии в света. Затова се надявам, че ще прочетете внимателно текста и ще поправите грешките.

На ваше разположение съм, ако имате нужда от разяснения на някои от повдигнатите въпроси“, пише в писмото си Ковачев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук