Европарламент
ЕП заклейми действията на Турция

Европейските лидери постигнаха споразумение за бюджета на ЕС в размер на 1,8 трилиона евро след маратонска среща на върха през юли. Но преди да могат да бъдат разпределени средствата, ще е необходимо съгласието на членовете на ЕП.

Битката за това започна днес, когато евродепутатите излязоха със стратегия за преговори, съобщава Евронюз. Те искат да убедят европейските лидери и Брюксел в следното: да засилят програмите на ЕС, които преди това са претърпели съкращения, да въведат нови източници на приходи и, най-важното, да обвържат финансирането със зачитането на върховенството на закона в дадена държава.

Тази последна точка се превръща в основното бойно поле. Но ще бъде трудно да се накарат 27-те правителства на ЕС да се съгласят с установяването на механизъм, който ще замрази средствата за държави, нарушаващи принципите на върховенството на закона.

Евродепутатът Расмус Андресен, преговарящ по бюджета на ЕС от групата на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент, заяви, че ще се води сериозна борба по този въпрос.

„Това е ключово, защото не става въпрос само за разпределяне на пари, а за общите ни ценности“, каза Андресен. „От друга страна има някои държавни лидери като Виктор Орбан, които казват, че не могат да се споразумеят за силен механизъм за върховенство на закона, защото се страхуват, че ще има съкращения на средствата. Това е доста сложно и в крайна сметка ще бъде един от най-противоречивите въпроси до края.“

Но правните предизвикателства могат да излязат на хоризонта, ако такива дисциплинарни инструменти се използват по въпроси, различни от корупцията, като реформа на съдебната система или свобода на словото.

Експертът Хорхе Нунес Ферер, старши научен сътрудник в Центъра за европейски политически изследвания (CEP), каза, че „не може да се наказва държава за нарушаване на едно правило с напълно различен инструмент“.

Евродепутатите се опитват също да получат повече пари за програми, които са претърпели съкращения, и да изплатят дълга, създаден от новия фонд за възстановяване от пандемията със задължителни ангажименти за създаване на нови данъци.

Ян Олбрихт, полски евродепутат от Европейската народна партия, заяви, че трябва да има „стабилна и предсказуема ситуация за връщане на кредита“.

Някои обаче твърдят, че фондът за възстановяване от коронавируса може да причини усложнения.

Бюджетът на ЕС ще трябва да бъде одобрен от националните парламенти преди да влезе в сила на Нова година 2021 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!