протест
Протести - ден 100

Въпреки дъжда и студения вятър недоволните от властта се събраха в Ден 100 на протестите за петото и последно Велико народно въстание. В антиправителствния протест се включиха трима евродепутати: Рамона Стругария, Иван Синчич и Пол Танг, двама от които направиха изказвания от трибуната, а един – дистанционно.

Велико народна въстание – ден 100

На площада има хора от Русе, от Варна, от Ямбол, дошли да подкрепят протеста и да изразят недоволството си от властта.

Организаторите от „Отровното трио“ съобщиха, че това е последният голям протест в този му вид.

За сто дни исканията на протестиращите остават непроменени – те настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, оставка на главния прокурор Иван Гешев и незабавно провеждане на честни избори.

„Дори дъжд да вали, гръмотевици, и камъни да падат от небето – ние пак ще сме тук“, посочи проф. Велислав Минеков и заяви, че отговорност ще бъде потърсена на управляващите.

„Краят ще бъде скоро, съвсем скоро, закани се професорът. За 100 дни се смениха министри, за 100 дни се криха, за 100 дни станаха резила на Европа“, изброи Минеков.

 

Евродепутатите: корупцията е проблем навсякъде и трябва да се борим с нея

Пол Танг

„Европейският парламент оказва пълна подкрепа на народа на България в техния мирен протест срещу корупцията и защита на правовата държава“ – заяви евродепутатът Пол Танг, който говори от трибуната на петото Велико Народно въстание в София.

Пол Танг
На снимката: евродепутатът Пол Танг

„Ние в Брюксел се борим срещу такива корумпирани правителства да не получават еврофинансиране. Нещата трябва да се променят, не може да продължава така – пречи корупцията. Една земя, която е отровена, не може да просперира“ – заяви холандецът.

Евродепутатът отбеляза, че пречат и определени медии, и някои политици, които вместо да се вслушат в гласа на българския народ, се вслушват в олигарси и мафиоти. Това не е правилно, отсече Танг.

„Вашата борба е и наша борба. Нека да се борим заедно за свобода, за демокрация и за върховенство на правото“ – призова евродепутатът.

Иван Синчич

Иван Синчич от Хърватия заяви, че е дошъл, за да увери българите че не са сами и Европа ги подкрепя. По думите му корупцията не е само в България, а такава има и в Хърватия.

„Искам да ви кажа, че корупцията трябва да спре навсякъде – каза той – Вие не трябва да спирате. Който издържи последен, ще победи“.

Синчич говори и специално за „Дебати.бг“:

„Българският народ заслужава да има нормална страна, заслужава нормален живот – без корупция, без масова миграция и откраднати избори. Солидарността е ключова тук. Ако има корупция в една европейска страна – това е заплаха и за другите страни. Затова съм тук – да покажа подкрепа на българските хора, за да променят своята страна и да прогресират“ – каза той.

 Иван Синичич
На снимката: евродепутатът Иван Синичич

Запитан дали смята, че европейското финансиране трябва да е свързано с върховенството на закона, г-н Синчич отговори, че е срамно, че за 13 години членство на България в ЕС и за няколкото години членство на родната му Хърватия, ЕК и положила „толкова малко усилия“ за контрол над парите от еврофондовете.

„В много случаи тези пари бяха откраднати и нямаше кой да осъществи контрол. Има твърде малко механизми и всичко става бавно. Всичко това разгневява хората, но може да бъде променено в няколко аспекта. Първият е относно съдебната система. Отбично идея е европейските държави – не само тези от ЕС, а всички – да имат еднаква антикорупционна платформа и стандарти. Да можем да проверяваме произхода на притежанията на всички политици в Европа – България, Хърватия, Холандия и т. н. Трябва да проверяваме за конфликт на интереси в цяла Европа. Но това, на което сме свидетели през последните 5, 10 ., дори 15 години, в които ЕС се разшири, е че механизмите са неефективни и бавни и много хора мислят, че няма такива. Народите трябва да осъществяват натиск върху Еврокомисията и другите институции за осъществяване на пълен контрол над всичките активи“ – каза хърватският евродепутат.

По думите му ако някъде има пари, трябва да се знае как са похарчени, колко бързо и колко ефективно. Всички, които крадат тези пари, трябва да бъдат съдени също бързо и ефективно, категоричен бе Синчич.

Рамона Стругариу

Чрез видеоконферентна връзка, предавана на фасадата на бившия партиен дом, подкрепа към протестиращите изказа и румънският евродепутат Рамона Стругариу. Тя заяви, че политиците не трябва да се бъркат в работата на правосъдието, а да се грижат за хората и да не пълнят собствените си джобове.

„Най-силните във вашата държава сте вие и всеки един от вас решава нейното бъдеще“, обърна се Рамона Стругариу към протестиращите в „триъгълника на властта. Когато бяха изборите за ЕП, хората отидоха и гласуваха за промяна. Вие трябва да гласувате, да защитавате вашите свободни медии – само по този начин ще имате истински демократична държава. Вие винаги ще имате глас в Европейския парламент.

Stay strong, Bulgaria! And remember, the vote is the most powerful tool of any democracy!With love, From Brussels

Gepostet von Ramona Strugariu am Freitag, 16. Oktober 2020

Запомнете, че най-важното нещо е да гласувате. Не подкрепяйте тези, които лъжат и крадат, отидете и гласувайте, призова Стругариу и продължи: Ако нямате подходящи политически партии, за които да гласувате – създайте ги, ако нямате подходящи лидери – изберете от тези, които са на площада, призова още евродепутатът и каза, че вярва в честността на хората, които днес са недоволни.

Законността не е нещо пожелателно, демокрацията не е нещо пожелателно. Прекланям ви се“, заключи евродепутатът.

Полицията опита да спре обединяването на протестите

От 17 часа движението по булевард „Цар Освободител“ – от площад „Независимост“ към ул. „Г.С. Раковски“, е спряно.

След 18.30 часа към протеста се присъединеха и студентите, които се събраха пред Ректората и дойдоха със своя трибуна и озвучаване. Първонабано те бяпа спрени да се обединят с протеста на жълтите павета, тъй като, според проверяващите полицаи, дръжките на единият им транспарант били големи и можело да се използват за оръжие, предаде репортер на „Дебати.бг“.

В крайна сметка протестите се сляха, след като другите протестиращи тръгнаха към студентите и полицията не ги възпря, а транспарантът бе окачен на едни светофар.

След 20.30 часа, под проливен дъжд, протестиращите се запътиха на шествие към храма „Александър Невски“ с мощни викове „Оставка!“. Там те отдадоха своята почит на антиправителствените протести преди 30 години на 10-ти ноември, след което се отправиха на традиционното шествие към „Орлов мост“, който за поредна вечер ще бъде блокиран.

Някои от демонстрантите се отправиха към сградата на Българската национала телевизия, за петъчния протест по време на предаването „Панорама“. Минути преди 22 часа те се опитват да пробият полицейската охрана пред обществената телевизия и да влязат в сградата.

Протестът пред сградата на обществената медия се провежда в момента, в който в предаването „Панорама“ един от гостите е Арман Бабикян от „Отровното трио“. Гости са още Любен Дилов-син, Първан Симеонов и Димитър Ганев.

Викове „оставка“ кънтят на улица „Сан Стефанов“. По фасадата на сградата бяха хвърлени и яйца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!