Борисов, Вебер
На снимката: Борисов и Вебер

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер беше апострофиран от колегите си евродепутати днес, след като заговори за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Обсъждането на въпроса се представя в Европейския парламент като репресиране на опозицията в България, което за демократичните уши звучи особено стряскащо. Вебер обаче удобно забравя да спомене за пачките, кюлчетата, Мата Хари и още десетки случаи.

След като заговори по темата, се чу ропот и апострофиране на евродепутати, което може да бъде видяно във видеото около 3:56:23:

„Двама независими съдии обявиха ареста на опозиционния лидер в България Бойко Борисов за незаконен и това е наистина е сериозно. Исках единствено дебат за върховенството на закона в България, но ми беше отказано от Зелените. Не политизирайте нещата, когато говорим за върховенството на закона!“, каза Вебер в края на сесията, в която Урсула Фон дер Лайен представи реч за състоянието на ЕС.

Думите му бяха посрещнати бурно от залата. Имаше и искания председателката на Европейския парламент Роберта Мецола да му вземе думата. Тя отговори, че не е взела думата на нито един оратор от началото на четиричасовото заседание. Мецола обаче беше един от хората, които подкрепяха Борисов по време на протестите срещу него през 2020 година, като си позволяваше да намеква, че те били спонсорирани.

Борисов беше задържан вечерта на 17 март, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севдeлина Арнаудова. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени. Вижте повече. 

След това Софийският районен съд обяви за незаконни задържанията и на тримата.

На 24 август Административният съд София-град потвърди, че заповедта за ареста на Борисов е била незаконна. Решението му бе окончателно.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук