ЕП, европейски парламент, Страсбург

Спорният пакет „Мобилност“ отново влиза утре за гласуване в пленарната зала. Пакетът ще бъде гласуван на първо четене заедно с над 1000 поправки, одобрени от комисията по транспорт. На сесията на Европейския парламент в Брюксел българските евродепутати се опитаха да внесат искане точката да отпадне от дневния ред, но то беше отхвърлено.

Сега големият въпрос е дали всички над 1000 поправки ще се гласуват отделно, както стана в транспортната комисия. Ако това се случи, както искат българските евродепутати, сесията на Европейския парламент ще се удължи изключително много, съобщава БНТ.

Пакетът „Мобилност“ продължава да разделя държавите от Европейския съюз на Източна и Западна Европа. Според нашите евродепутати пакетът е сделка между френския президент Макрон и групата на либералите в Европейския парламент. Ако пакетът „Мобилност“ бъде гласуван в мандата на този европарламент, Макрон евентуално ще се присъедини в групата на либералите. Всички това са спекулации, но това, което става наистина, е юридически прецедент.

„Никога до сега в историята на тази институция, в която се намираме, един текст без да има изменения, не е внасян пет пъти поред. У мен остава убеждението, че те искат да гласуват, докато не се постигне конкретен резултат. Благодаря на всички, които подкрепиха усилията ми да махнем точката от дневния ред. Надявам се тези, които са гласували срещу утре да гласуват и срещу най-лошите разпоредби на пакет мобилност“, заяви Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

„Става дума за една нечистоплътна политическа сделка. Видяхте колко са притеснени и аргесивни представителите на АЛДЕ. Тяхната политическа сделка е да прокарат този скандален, лобистки пакет от документи, който застрашава хляба на половин милион българи и на милиони хора в Източна и Централна Европа с цел партията на господин Макрон, ако влезе в ЕП, да се присъедини към тях“, каза Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО/Група на консерваторите и реформистите.

„Това, което се случи днес за пореден път показва колко дълбоко е разделен ЕП, защото надмощието на тези, които са за пакета „Мобилност“, не е толкова впечатляващо. Утре ще продължим битката с всички правни демократични средства. И ще отстояваме това да се гледат всички предложения, колкото и дълго това да отнеме“, коментира и Сергей Станишев, евродепутат от БСП/Група на социалистите и демократите.

Далеч не всички обаче споделят виждането за пакет „Мобилност“ като вреден за българските интереси. Ако се приеме, той наистина ще увеличи разходите на фирмите и може да им причини проблеми, но ще подобри неимоверно условията на труд на шофьорите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!