На снимката: Оливер Вархей

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей ще бъде пристига на посещение в България, съобщиха от Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

Комисар Вархей ще участва във форума „ЕС среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширяване – защита от войната“, който събира във вторник в София политици от Европа и други високопоставени личности.

В програмата на комисаря са предвидени също срещи с президента Румен Радев, министър-председателя Кирил Петков и министъра на външните работи Теодора Генчовска, посочват от Представителството на ЕК у нас.

Припомняме, че на 17 април българска делегация, начело с премиера Кирил Петков посети Битоля, а причината беше откриването на българския културен център „Иван Михайлов”. В града те бяха посрещнати от няколко малобройни протеста и транспаранти, обвинаващи във фашизъм.

Това беше поредната заявка за подкрепа към българите в Северна Македония и опит за сближаване на позициите по темата с ветото от страна на България за почване на преговори за присъединяване към ЕС.

Присъствието на различни политически партии показва, че българската общност в Северна Македония е истински приоритет, изтъкна тогава  Петков. „Вие сте мостът, който е двигател, за да покажем пътя на РСМ към Европейския съюз. Ако не работим заедно, има опасност проблемите през годините да продължат“, каза той.

Министър-председателят Кирил Петков призова до някаква степен да надмогнем историята в близко и не толкова близкото минало.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук