Зеленски Урсула
На снимката: Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски.

Европейската комисия препоръча Украйна да получи официален статут на кандидат за членство в Европейския съюз. Същото важи и за Молдова. Това стана ясно от изказване на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен днес.

Лидерите на ЕС ще обсъдят предложението на Комисията за кандидат за членство за Украйна и Молдова по време на среща на върха в Брюксел на 23-24 юни. Всички те трябва да се съгласят, за да бъде официално предоставен статут. След като това се случи, държавите ще започнат преговори за привеждане на законите си в съответствие с тези на ЕС. Когато и ако този процес се финализира, Украйна и Молдова ще подпишат договор за присъединяване с всички страни членки.

Председателят на ЕК отбеляза, че преди Русия да започне войната, Украйна е прилагала 70% от европейското законодателство и е изпълнявала 80% от препоръките на Венецианската комисия към Съвета на Европа. Фон дер Лайен добави, че е необходимо Украйна да предприеме още стъпки за върховенството на правото и да прилага закона срещу олигарсите. „Знаем, че украинците са готови да дадат живота си за европейската перспектива“, посочи тя.

По нейните думи Молдова почти изцяло се вписва в препоръките към Украйна. Фон дер Лайен отбеляза, че за пръв път от обявяването на независимостта си (от СССР през 1991 година), Молдова е поела по европейския път. Тя отбеляза, че молдовските власти трябва да осигурят икономически реформи и промени в обществената администрация.

За Грузия председателят на ЕК посочи, че страната изпълнява икономическите, но засега не и политическите изисквания за получаване на статут.

Подкрепата си за Украйна дадоха вчера в Киев ръководителите на Франция, Германия, Италия и Румъния.

Последното голямо разширяване на ЕС беше през 2004 година, когато се присъединиха осем бивши комунистически държави – включително балтийските държави, Полша и Словения. Следват Румъния и България през 2007 година.

Хърватия беше последната, която се присъедини през 2013 година. Великобритания пък напусна през 2020 година в събията, наречени „Брекзит“.

По време на мир, на Полша, която е съседна на Украйна, с подобен брой население и с комунистическа история, бяха необходими 10 години от кандидатстването за членство през 1994 година до фактическото присъединяване през 2004 година.

Турция, от друга страна, получи официален статут на кандидат през 1999 година, но в момента няма изгледи да се присъедини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук