Амазон

Европейската комисия загуби делото срещу електронния търговец „Амазон“ за дължими данъци върху продажбите му в Европа, от където се прогнозираше да бъдат възстановени 250 млн. евро.

Общият съд на ЕС отмени решението на Комисията от 2017 г., с което тя обяви за незаконна държавна помощ, данъчното споразумение между правителството на Люксембург и европейското дъщерно дружество на групата „Амазон“, базирано в херцогството. По силата на споразумението три четвърти от печалбите, реализирани от „Амазон“ в ЕС, остават необлагани до 2014 г.

Според висшите магистрати на ЕС Комисията не е успяла да докаже, че споразумението между люксембургското правителство и дружеството представлява „недължимо намаляване на данъчната тежест на европейско дъщерно дружество“ на компанията.

В изявление „Амазон“ приветства решението на съда, заявявайки, че то е в съответствие с „нашата дългогодишна позиция, че сме спазвали всички приложими закони и че „Амазон“ не е получавала специално отношение“.

Също в сряда европейските магистрати отсъдиха, този път в полза на Комисията, срещу френската компания „Енжи“ (Engie), да възстанови 120 млн. евро на правителството на Люксембург. Комисията атакува данъчно определение за две финансови дружества на компанията, които са въвеждали една и съща транзакция като дълг и като собствен капитал, в резултат на което печалбите ѝ са оставали практически необлагаеми. Споразумението с люксембургските власти е било в сила 10 г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук