СТАРИ УЛИЦИ, МЛАД ДУХ

Пловдив, в България, ще бъде европейска столица на културата през 2019г. Как спечели тази възможност? Много просто – България е една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в Европа.

Пловдив е вторият по големина град в страната и един от най-старите градове в Европа (около VI век пр. Хр).

Днес той е модерен и бързо развиващ се град. Той е административен, икономически и транспортен център на Южна България.

„Пловдив има две основни задачи: да бъде по-популярен, особено за европейската аудитория и да направим града по-видим. От друга страна, искаме да удвоим броя на туристите. Очакваме през 2019г. да имаме над 2 млн. посетители”, каза зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Стефан Стоянов
на снимката: зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов

„Имаме страхотни събития. Музикални фестивали, оперен фестивал. Пловдив е едно от най-хубавите места, което човек може да посети. Не е пренаселено, а в града живеят над половин милион души. Той е един много динамичен град.”

Ако отидете в Пловдив, задължително трябва да посетите Стария град. Там ще се разхождате сред внушителни сгради още от времето на Ренесанса.

Днес, една от тези сгради е дом на Етнографския музей. Старият град на Пловдив е част от културното наследство на ЮНЕСКО още от 2004г.

„Пловдив е уникален град. Има дълга история, невероятна култура и много красива стара част. Освен това има много хубави ресторанти и спортни съоръжения. Това е стар град, но с млад дух”, обяснява гидът Румяна Титерякова.

В Стария град има много артисти, ще намерите и много ръчно изработени сувенири.

Тази вечер световно признатият музикант Стинг ще е в Пловдив. Той ще има два концерта – на 19 и 20 юни. Те ще се осъществят с подкрепата на Община Пловдив, като част от Календара на културните събития на Община Пловдив за 2018 година.

 

МОРЕ, СЛЪНЧЕ, ПЯСЪК…И ОЩЕ МНОГО

Следващата ни дестинация е Варна, позната като морската столица на България. Всяка година градът е посещаван от хиляди туристи, но иска още. Градът е основан като търговска колония през 570г. пр. Хр. под името Одесос. Днес е морски курорт и третият по големина град в България.

Намира се по северното Черноморие. Много хора гледат на Варна като на лятна дестинация, но местните власти се опитват да я популяризират и като целогодишно място за релакс и разходки.

Варна

Приносът на туризма към българската икономика е огромен.

„Туризмът съставлява около 18-20% от БВП на Варна. Разбира се, когато говорим за Варна, приносът му е по-голям (приходите от туризъм в национален мащаб са едва 8% от БВП – бел.авт.). В България, около 70% от легловата база се намира по морето”, казват в информационния център на Варна.

„Градът има много минерални извори, богата култура, добра кухня. И най-важното – дружелюбни домакини.”

Варна посреща около 2 милиона посетители на година. Градът е предпочитан най-вече от румънци, руснаци и германци. Варна има 340 хотела, много ресторанти, кафенета и магазини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!