Работодателите нямат право да следят служебните и-мейли на служителите си, ако не ги уведомят предварително за това. Това постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Решението трябва да се превърне в законова практика във всички страни членки от Съвета на Европа, сред които е и България. В някои от тях компаниите имат право да четат електронната поща на служителите си.

През 2007 година румънецът Богдан Михай Барбулеску е уволнен от работа, защото използвал служебен профил в чат приложение за лична комуникация с годеницата и брат си. Програмистът завежда дело в румънски съд с аргумента, че е накърнено личното му пространство.

Съобщенията съдържали информация за здравето и сексуалния му живот. Той се позовава на Европейската конвенция за правата на човека. Съдът обаче отсъжда в полза на работодателя.

Румънецът се обръща към Европейския съд по правата на човека. При първото отсъждане миналата година съдиите в Страсбург постановяват, че макар личното пространство на служителя наистина да е накърнено, работодателят е имал право да следи комуникациите му. Мотивът е, че те са осъществени с корпоративни средства.

Днешното решение ревизира това от миналата година. То се очакваше с голям интерес заради дискусиите за все по-размитите граници между личния и професионалния живот. Румънската страна не трябва да заплаща обезщетение на Барбулеску, а само разноските по делото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!