давид-мария сасоли
На снимката: председателят на ЕП Давид-Мария Сасоли

Проетобюджетът на Европейския съюз за 2021-2027 г., който се обсъжда днес на извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел, е неприемлив за Европейския парламент (ЕП). Това заяви председателят на ЕП Давид Сасоли на пресконференция в кулоарите на срещата на държавните и правителствените ръководители в Брюксел.

„Това предложение е неприемливо, има сериозни съкращения“, каза той.

Според Сасоли проектобюджетът включва „неефективно финансиране“, което няма да позволи решаването на неотложните проблеми на общността.

„Има огромна пропаст между нашите позиции“, добави той, цитиран от ТАСС.

В Брюксел се провежда спешна среща на високо равнище на ЕС по многогодишния бюджет на общността. От 2021 г. бюджетът на ЕС ще загуби 3 милиарда евро годишни плащания /разликата от вноската на Великобритания и получаваните от нея пари по програми/ в резултат на излизането на Обединеното кралство, тъй като тази страна беше вторият нетен донор след Германия. Лидерите на ЕС трябва да решат с колко ще се увеличат плащанията на страните донори и с колко ще се намалят субсидиите за държавите получатели на европейски фондове през 2021–2027 г.

Лидерите на ЕС поставиха различни акценти в изискванията си към бюджета. Малко по-рано днес германският канцлер Ангела Меркел сподели опасенията си, че е малко вероятно да бъде постигнато споразумение по европейския бюджет.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че застава зад модерен бюджет на ЕС, който ще се основава на приоритети като Зелената сделка и дигитализацията.

„Ако ЕС иска да напредне през следващото десетилетие, той ще трябва да инвестира в иновации, изследвания и нови приоритети. Ето защо модернизирането на бюджета ще бъде моята цел в тези преговори“, заяви Фон дер Лайен.

Пристигайки на срещата на върха на лидерите на ЕС, посветена на новия седемгодишен бюджет на ЕС, председателят на ЕК коментира, че преговорите ще бъдат дълги и трудни. Тя приветства предложението на Европейския съвет, което поставя акцент върху европейската Зелена сделка. Тя разглежда цялостен европейски преход, насочен към опазване на околната среда и климата и така наречената цифрова революция, които са приоритети на ЕК.

„За нас е важно поне 25% от бюджета да бъде насочен към проекти, които са в рамките на Зелената сделка“, заяви Фон дер Лайен.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще настоява за подобряване на условията за разработване на обща селскостопанска политика при преговорите за новия бюджет.

„Нуждаем се от средства, които ще ни дадат възможност да осигурим суверенитет по отношение на храната, качествените продукти и прехода към устойчиво развитие на климата“, заяви Макрон преди началото на срещата на върха на ЕС за бюджета за следващите седем години.

В допълнение към селското стопанство, френският президент заяви, че в дебата за разпределението на бюджета на ЕС той също ще се застъпи за по-амбициозен отбранителен фонд на ЕС и образователни програми, като „Еразъм плюс“.

Макрон приветства проектобюджета, представен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, и каза, че това е съвместна платформа, която се нуждае от по-нататъшно подобрение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук