Европарламент
ЕП заклейми действията на Турция

Европейският парламент прие резолюция, с която обявява извънредно положение за климата и околната среда в Европа и по света. 429 депутати гласуваха за, 225 – против и 19 се въздържаха.

В резолюцията ЕП призовава ЕС да представи възможно най-скоро на Конвенцията на ООН за изменението на климата своята дългосрочна стратегия за климата до 2050 г. В допълнение, членовете на ЕП призоваха новия председател на комисията Урсула фон дер Лайен да включи в Европейския Зелен пакт целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 55 процента до 2030 г.

Евродепутатите смятат, че настоящата амбиция за въздушен и морски транспорт е недостатъчна с оглед на необходимото намаляване на емисиите. Всички страни според тях трябва да включват емисиите от международния въздушен и морски транспорт в своите национално определени планове. Те призовават Комисията да предложи включването на морския сектор в Европейската схема за търговия с емисии.

Според ЕП страните от ЕС трябва поне да удвоят своя принос в Международния зелен фонд за климата. Държавите-членки на ЕС са основните публични финансисти в борбата срещу изменението на климата и бюджетът на ЕС следва да бъде напълно съобразен с международните задължения. Депутатите отбелязват също, че реалните обещания на развитите страни все още са под колективната цел да се намерят 100 милиарда долара годишно, започвайки от 2020 г.

Накрая, членовете на ЕП призовават всички държави от ЕС да премахнат всички преки и косвени субсидии за изкопаеми горива до 2020 г. Европейската комисия вече е поставила цел да неутрализира въглеродните емисии до 2050 г., но Европейският съвет все още не е одобрил предложението, тъй като Полша, Унгария и Чехия са против.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!