Газохранилището в Чирен ще се удвои. Снимка: БНТ

Европейската комисия одобри 16 млн. евро в подкрепа на разширяването на газохранилището на „Булгартрансгаз“ в Чирен, съобщи БНТ.

„Булгартрансгаз“ ще инвестира около 285 млн. евро за разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен, което е единственото съоръжение за съхранение на природен газ в България. Очаква се капацитетът за съхранение да нарасне почти двойно – от 550 млн. на 1 млрд. кубични метра. Ще бъде увеличен и капацитетът за изтегляне и подаване на природен газ в мрежата.

България уведоми Комисията за плановете си да подкрепи инвестицията на „Булгартрансгаз“ с 9-годишна публична гаранция по заема за финансиране на мярката в размер на 16 млн. евро. Целта е да се гарантира сигурността на доставките на газ, да се засили конкуренцията на пазара на газ, включително благодарение на по-голямата интеграция на съоръжението към мрежата, и да се насърчи търговията с газ в региона.

Разширяването на газохранилището в Чирен е Проект от общ интерес („ПОИ“) за Европа, включен в петия списък. ПОИ имат за цел завършването на европейския вътрешен енергиен пазар, за да се помогне на Европейския съюз да постигне целите си в областта на енергетиката и климата.

Европейската комисия установи, че българската схема е необходима и подходяща за улесняване на инвестициите на „Булгартрансгаз“ в съоръжението му за съхранение на природен газ. Освен това ЕК стигна до заключението, че схемата е пропорционална, тъй като помощта ще бъде ограничена до необходимия минимум, за да се гарантира инвестицията в съоръжението, и няма да има неоправдани отрицателни ефекти върху конкуренцията и търговията в ЕС. Възоснова на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук