Урсула фон дер Лайен
На снимката: Урсула фон дер Лайен/ Източник: БТА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи в сряда нови санкции срещу Русия заради войната ѝ срещу Украйна, включително допълнителни търговски ограничения, индивидуални черни списъци и ограничение на цените на петрола за трети държави.

Сега предложението ще бъде изпратено до 27-те държави членки на блока, които ще трябва да преодолеят различията по новите санкции и да постигнат единодушие за тяхното прилагане.

Това може да отнеме време, въпреки че ЕС е подтикнат към действие от частичната военна мобилизация на Русия, ядрените заплахи към Запада и стремежа й да анексира част от Украйна.

„Не приемаме нито фалшивите референдуми, нито каквато и да е анексия в Украйна. И сме твърдо решени да накараме Кремъл да плати цената за тази по-нататъшна ескалация“, заяви Фон дер Лайен пред репортери, предаде „Ройтерс“.

„Предлагаме нов пакет хапещи санкции срещу Русия.“

По-рано в сряда старши икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски призова ЕС да намали още повече паричните потоци към Русия от продажбата на изкопаеми горива.

Групата на индустриализираните държави Г-7, в която членуват и държавите от ЕС, както и Италия, Франция и Германия, вече се договори да въведе такъв таван на цените на петрола чрез застрахователи.

„Ако не правите нищо, това означава, че само удължавате тази война с Украйна, това е просто нелепо, целият цивилизован свят трябва да бъде единен по този въпрос“, каза Олег Устенко пред репортери.

Въпреки че ЕС вече се съгласи да спре вноса на руски петрол от края на тази година, Устенко заяви, че „кървавите пари“ ще продължат да текат към Москва, ако на европейските компании не се забрани да застраховат морските доставки.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук