Европейската комисия потвърди, че референдумът за независимост на Каталуния е незаконен по испанската конституция.

„В съответствие с конституцията на Испания вчерашното гласуване в Каталуния беше незаконно. Това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде разгледан в съответствие с конституционния ред на Испания”, каза говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в Брюксел.

В съобщение на ЕК се припомнят още, че  ако референдум бъде организиран в съответствие с испанската конституция, напускащата територия ще се окаже извън Европейския съюз.

„Извън чисто правния аспект на въпроса, Комисията вярва, че това е време за единство и стабилност, а не за разделение и фрагментация. Призоваваме всички засегнати страни да преминат бързо от конфронтация към диалог. Насилието никога не може да е инструмент в политиката. Вярваме, че администрацията на премиера Мариано Рахой ще се справи с този труден процес в пълно съответствие с испанската конституция и основните права на гражданите, залегнали в нея”, съобщават от ЕК.

Междувременно каталунски лидери призоваха ЕС да се намеси след сблъсъци, при които бяха ранени близо 900 души в неделя.

Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че е разтревожен от насилието на полицията по време на референдума за независимост на автономния испански регион Каталуния и призова Мадрид да разследва възможно нарушаване на закона.

„Много съм разтревожен от насилието в Каталуния в неделя… Призовавам испанските власти да гарантират изчерпателно, независимо и безпристрастно разследване на всички прояви на насилие“, каза Зеид Раад ал Хюсеин.

Той призова Мадрид да одобри без отлагане искането за посещение в Испания на експерта на ООН Аналиса Чиампи. Тя отправи своето искане още миналата седмица, преди референдума, но централните испански власти все още не са отговорили на молбата.

По думите на испанския премиер Мариано Рахой силите за сигурност в страната са „изпълнили дълга си“ и върховенството на закона е било на първо място.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук