На снимката: италианският премиер Джузепе Конте /дясно/ и либийският маршал Халифа Хафтар

Лидерите на ЕС се срещнаха сряда с премиера на признатото от ООН правителство на Либия, докато се борят за овладяване на ескалиращата криза там, като Германия предупреди, че страната може да се превърне във „втора Сирия“. Италия обаче отказа да подпише заключителната декларация от срещата с аргумента, че тя не е „достатъчно балансирана“.

Рим смята, че в документа не се третират еднакво и двете страни в либийския конфликт. Като част от ускоряващите се дипломатически усилия на Европа италианският премиер Джузепе Конте все пак проведе разговор с маршал Хафтар.

Файез ал Сарадж, чието правителство на националното споразумение (ПНС) е изправено пред офанзива от сили, които контролират източната страна на страната, се срещна с дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел, който предупреди, че Либия е изправена пред „преломен момент“.

Той се срещна и с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и германския външен министър Хайко Маас, които заявиха пред журналисти, че „искаме да попречим на Либия да стане сцена на марионетна война или Либия да стане втора Сирия“.

Предупрежденията на Борел и Маас дойдоха, след като военните сили на Халифа Хафтар – които имат подкрепа от ОАЕ, Египет и Русия – установиха контрол над крайбрежния град Сирт като част от стремежа си да превземат Триполи и да свалят ПНС.

ЕС обеща да „засили усилията за постигане на мирно и политическо решение“ в изявление, публикувано след това, надявайки се на така наречения Берлински процес – спонсорирани от ООН преговори, планирани за германската столица – да предложи изход.

Маас, който ден по-рано взе участие в спешните преговори за Либия с френските, британските и италианските си колеги, заяви, че Сарадж е оказал пълната си подкрепа на Берлинския процес и обещал да „продължи напред с онова, което трябва да бъде договорено там – и прекратяване на огъня и ембарго на оръжие със съседните държави, но и преди всичко с политическият процес под егидата на ООН“.

Няма определена дата за конференцията в Берлин, но Маас намекна, че тя може да се проведе през следващите седмици.

Либия потъна в хаос, след като през 2011 г. подкрепеното от НАТО въстание свали, а после уби диктатора Муамар Кадафи. Сега страната е разделена на територии, контролирани от ПНС, и такива, в които властват силите на Хафтар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук