Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан пристигат на посещение в Македония – първо от обиколката им в страните от Западните Балкани.

Очаква се в Скопие Юнкер да представи резюме на стратегията на ЕК за евроинтеграция на Западните Балкани, като ще наблегне отново на времевия хоризонт за приемането на шестте държави в ЕС – 2025 година. Въпреки че тази рамка е пожелателна и цели да стимулира Сърбия, Черна гора, Косово, Македония, Албания и Босна и Херцеговина по пътя на реформите, ЕК даде ясно да се разбере, че държавите от региона първо трябва да решат всички свои спорове, преди да получат дати за започване на преговори. Македонските лидери ще информират Юнкер за напредъка в преговорите с Гърция за решаване на спора за името.

Към момента като най-напреднали страни Комисията посочва Сърбия и Черна гора. Македония и Албания пък очакват да получат дата за започване на преговори с ЕС в средата на тази година, преди края на българското председателство на Съвета на ЕС.

След Македония Юнкер и Хан отиват в Албания, а в понеделник са в Сърбия. На 1 март председателят на ЕК и премиерът на България Бойко Борисов ще съберат на среща в София лидерите на страните от Западните Балкани.

Междувременно министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас обяви, че проектът на неговата страна за решаването на спора за името на Македония е готов. Той е изпратен за съгласуване във външно министерство и може да бъде изпратен в Скопие следващия месец преди визитата на Кодзиас там. Той отказа да разкрие повече подробности, но потвърди, че в проекта е включено предложението на гръцката страна за ново име на Република Македония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!