пари евро

С 505 гласа „за“, 92 „против“ и 44 „въздържали се“ Европейският парламент прие ново законодателство за „адекватни“ минимални заплати в ЕС. Европейската директива бе договорена със Съвета през юни и има за цел да подобри условията на труд и живот за всички работници в ЕС, както и да насърчи икономическия и социалния прогрес. Тя предвижда минималната заплата да е поне 50% от средната в съответната страна.

Целта на директивата е да гарантира достоен живот на работещите в целия ЕС, включително и у нас. Тя ще се прилага за всички работници от ЕС, които имат трудов договор или трудово правоотношение. Страните членки, в които минималната работна заплата вече е защитена изключително чрез колективни споразумения, няма да бъдат задължени да въведат тези правила, нито да направят тези споразумения универсално приложими. В страните, където по-малко от 80% от работниците са обхванати от колективното договаряне, държавите членки ще трябва да създадат план за действие за увеличаване на покритието.

Новото законодателство обаче не задава конкретни задължителни нива на минималната работна заплата, всяка държава членка ги определя сама.

Договореният текст вменява задължение на държавите от ЕС да създадат система за правоприлагане, включително надежден мониторинг, контрол и инспекции на място, за да се гарантира спазването и да се справят със злоупотребите с подизпълнители, фалшивата самостоятелна заетост, недекларирания извънреден труд или повишена интензивност на работата.

Държавите-членки да проверяват адекватността на законоустановените минимални заплати, като вземат предвид покупателната способност и разходите за живот;

Последната стъпка от двугодишния процес по приемането на директивата е нейното одобрение от Европейския съвет, което се очаква да стане през следващите седмици. След това държавите членки ще разполагат с две години, за да имплементират директивата в националното си законодателство.

Най-високите минимални заплати са в Люксембург, Ирландия и Германия. Най-ниски – в България, Латвия и Естония. В ЕС 21 от 27 държави имат законово определена минимална заплата, докато в останалите шест (Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция) нивата на заплатите се определят чрез колективно договаряне.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук