Руският опозиционен политик Алексей Навални

Европейският съд по правата на човека задължи Русия да изплати на опозиционния политик Алексей Навални 63,7 хиляди евро по дело, в което той претендира вреди заради незаконно задържане, съобщава „Комерсант“, като се позовава на съобщение на сайта на съда.

В решението се казва, че някои от арестите са имали за цел потискане на политическия плурализъм.

„Съдът задължава Русия да изплати на ищеца 50 000 евро като компенсация за морални щети, 1025 евро за материални щети и 12 653 евро разноски по делото“, се казва в съобщението.

През февруари миналата година ЕСПЧ прецени, че с арестите са били нарушени свободата на Навални на участие в събирания и на осигуряване на справедлив процес, но не прие исковете му, че са били нарушени и няколко члена на Конституцията на Русия, свързани с личната му неприкосновеност, недопускането на политическа дискриминация и недопускане ограничаване правата на граждани без да има необходимите за това основания.

Днес апелативната инстанция прецени, че в седемте ареста са били нарушени и споменатите членове на руската конституция. Москва твърдеше, че Навални и защитниците си признавали, че действията му са незаконни (например, че протестира на митинги, за които властите не са дали разрешение). „Гражданите трябва да бъдат защитени от държавата; демонстриращите не бива да пречат на уличното движение, а на място трябва да присъства медицински персонал. За да се постигне всичко това, трябва акциите да се провеждат в подходящо време и на уместно място“, заяви Министерството на правосъдието на Русия.

На 3 ноември властите в Русия не позволиха на Навални да излети за Страсбург, за да чуе присъдата на ЕСПЧ, като се позоваха на това, че не е платил 2,1 млн. рубли (около 28 000 евро) по делото „Кировлес“. След като Навални плати парите, на другия ден ограниченията бяха свалени и политикът излетя за Страсбург, припомня изданието.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!